Green Day – American idiot

Green Day - American idiot

Zijn nekharen gingen rechtovereind staan toen That’s how I like it van Lynyrd Skynyrd door de speakers van zijn auto klonk. Met stijgende verbazing hoorde hij aan hoe de mannen hun trots voor de Amerikaanse vlag bezongen. En passant bedankten zij óók nog ‘the man above’. Klaar was het met het gebrek aan inspiratie dat de Green Day-zanger tot dan toe parten had gespeeld.

Hier móest een antwoord op komen. Niet alleen omdat het nou eenmaal een goede punkrocker betaamt om zó veel vaderlandsliefde aan de kaak te stellen. Maar met George W. Bush aan het roer van het land én een oorlog die volgens velen nooit gevoerd had mogen worden, was er weinig om trots op te zijn. Tel daarbij op de bijbehorende live verslaggeving vanuit de tanks die dagelijks op vrijwel alle netten te zien was en je hebt het thema van American idiot te pakken.

Twijfel was er wel, want het risico om de Amerikaanse bevolking voor het hoofd te stoten was natuurlijk groot. Niets bleek echter minder waar. Het liedje gaf een stem aan veel landgenoten die zich óók zorgen maakten over de ingeslagen koers van het land.

Dankzij American idiot was Green Day daarom voor het eerst sinds lange tijd weer in de Billboard Hot 100 te vinden. Bij bondgenoot Verenigd Koninkrijk haalde het zelfs de top 3. Ook het bijbehorende album werd een groot succes. Het bereikte de hoogste positie in de Amerikaanse albumlijst. Daarnaast sleepte het een Grammy Award voor Best Rock Album in de wacht.

Hier bereikte American idiot de Top 40 niet, maar in 2016 – niet geheel toevallig het jaar waarin Donald Trump als president werd gekozen – kwam het liedje wel de Lijst der Lijsten binnen. Hetzelfde gold overigens voor dat ander politiek geladen nummer op het album. In Holiday zingt Green Day over de wijze waarop de zittende president stemmen trachtte te scoren bij bepaalde delen van de bevolking door zich af te zetten tegen andere bevolkingsgroepen. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich. Maar of dat ook dit keer vergezeld gaat van nieuw materiaal van Green Day… Er ligt in ieder geval het een en ander op de plank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *