Darude – Sandstorm

Darude - Sandstorm

Je hebt het waarschijnlijk niet mee gekregen, maar hij stond met zijn keyboardje op 14 mei 2019 op het immense podium van het Eurovisie Songfestival. Met Look away probeerde Darude met zanger Sebastian Rejman namens Finland een plekje in de finale te bemachtigen. De hooggespannen verwachtingen werden echter niet waar gemaakt. Met het minste aantal punten konden zij diezelfde avond al naar huis.

En het leek nog wel zo’n goed idee. Je kunt namelijk bijna niet om het nummer heen. Diverse sporters, waaronder darter Co Stompé, gebruik(t)en het als opkomstmuziek en het komt terug in meerdere films. Daarnaast is een achtervolgingsscène in een game, TV-programma of YouTube-video uiteraard niet compleet zonder het jachtige Sandstorm

Het werd zelfs zó vaak gebruikt dat het plaatje in 2012 het onderwerp van een wereldwijde meme werd. Elke keer als iemand bij een filmpje vroeg welk liedje je daarin hoorde, was het antwoord steevast ‘Darude – Sandstorm’. En op 1 april 2015 toonde YouTube bij elke zoekopdracht het bericht: “Did you mean Darude – Sandstorm by Darude?”

Het liedje zelf werd niet eens zo’n gigantische hit in ons land. Het kwam binnen in de zomer van 2000 en wist de 14de plaats te bereiken in de Nederlandse Top 40. Maar in zijn thuisland Finland en in Noorwegen werd het een nummer één-hit. En ook in Engeland en Ierland scoorde het goed. Het dance-nummer haalde daarnaast zelfs de Billboard Hot 100.

Inmiddels heeft het hier óók de status van klassieker bereikt: in de afgelopen editie van de Top 2000 stond de single op plaats 1513. In 2000 werd die eeuwigheidswaarde alleen nog niet erkend. De opvolger, Feel the beatbehaalde zelfs een hogere rangschikking dan de debuutplaat van de Fin. Mijn persoonlijke favoriet blijft echter Music.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *