Spice Girls – Viva forever

Ik had niets, maar dan ook helemaal niets met de Spice Girls. Waar iedereen de mond vol had van ‘girl power’, zag ik vooral vijf hysterische wijven. En ik vroeg me ook af voor wie dit stukje overdreven theater eigenlijk bedoeld was. De jongens van mijn leeftijd zag ik écht geen posters van de dames boven hun bed hangen en voor de meiden van mijn leeftijd hoefden ze het niet te doen, want voor hen hadden we immers al boybands.

Maar zoals wel vaker in die tijd, zat ik er vreselijk naast. Hun eerste single Wannabe knalde de Nederlandse Top 40 binnen en binnen drie weken stonden ze al op nummer één. En dat deden ze niet alleen in ons land, maar in vele andere landen, waaronder zelfs de Verenigde Staten. Uiteindelijk werden er zo’n 7 miljoen exemplaren van de single verkocht. Er was dus duidelijk wél een doelgroep voor.

We maken een sprongetje in de tijd. Het is twee jaar later. De Spice Girls-storm is enigszins gaan liggen. Het rommelt in de band en ‘Ginger Spice’ Geri Halliwell stapt op om zich te richten op een solocarrière. Maar dat mocht de wereld nog niet weten. De wereld verwachtte echter wél een nieuwe single. En in maart 1998 werd deze dan toch maar aangekondigd. En hoewel de release vervolgens meerdere keren werd uitgesteld was hij er eind juli dan eindelijk: Viva forever

Echte promotie kreeg de single alleen niet. Vanwege een tournee door de Verenigde Staten was hier amper tijd voor. Eén keer brachten ze de single op de nationale Britse TV ten gehore. Zonder Geri Haliwell, want die was ‘ziek’.

Een paar dagen later maakte een kerngezonde Haliwell echter bekend dat zij de band verliet. Een mededeling die de single uiteindelijk alsnog het benodigde zetje gaf. Het zou immers de laatste single zijn van de vijf meiden samen. Toch wist het hun eerdere successen niet te overtreffen. Alleen in hun thuisland schoot het nog door naar de hoogste plek in de charts. Elders in Europa werd een dergelijk succes niet behaald. In Nederland strandden ze op plek 7.

Het vertrek van Ginger Spice betekende niet direct het einde van de meidengroep. De vier overgebleven leden maakten de tournee door Amerika af en brachten in de tussentijd zelfs nog een nieuw nummer uit: Goodbye, een ode aan hun vertrokken collega. Na een gedwongen pauze als gevolg van de zwangerschap van zowel Scary als Posh Spice gingen ze nog één keer de studio in. Een nieuw album verscheen en de lead single werd Holler. Het zou hun laatste succesvolle plaatje worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *