Rap & Blues – Rap vs. Rock vs. Klassiek

Naast het gebruiken van samples was het in de jaren ’90 en ’00 ook hip om rap te combineren met een andere genre. Vooral rock en klassiek/opera deden het goed in de hitlijsten.

Zo scoorden hiphop-grootheden Run DMC en Steven Tyler (Aerosmith) een megahit hit (en klassieker) met Walk This Way (1986). Het nummer werd opnieuw als cover uitgebracht (origineel is uit 1975 van Aerosmith).

In 2007 deden de girlbands Sugababes en Girls Aloud het nog eens over. Dit werd niet zo’n hit als de twee eerdere versies.

Ook Jay Z scoorde met Linkin Park een grote hit. De rapper bracht samen met de rockband een mash-up van de nummers Numb en Encore. In Nederland haalde dit nummer de vierde plek.

Ook de combinatie met klassieke muziek en opera zorgde voor een grote hit. Twee grote nummer uit die tijd waren van Xzibit en van Warren G.

De eerste rapper (ook bekend van het MTV-Programma Pimp My Ride) werd in één klap wereldberoemd met zijn nummer Paparazzi (1997). In het nummer zit zelf nog een sample van Barbra Streisand‘s Pavane (Vocalise).

Warren G scoorde samen met Sissel een hit met Prince Igor (1998). De rapper gebruikte een stuk uit de opera met de gelijknamige naam, dat gecomponeerd is door Alexander Borodin. Deze werd gezongen door de Noorse operazangeres Sissel Kyrkjebø.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *