Love Parade: Gegenwind

Love Hate Parade

Na de Love Parade 1996 begon het gemor. Veel Berlijners waren niet gelukkig met de route die dwars door de Tiergarten Berlin liep: een park en dierentuin ineen. Dierenartsen roerden zich omdat de stevige bassen van de trucks de dieren diarree bezorgden. Ook de kritiek op het vele vuilnis dat werd achtergelaten door de alsmaar stijgende bezoekersaantallen zwol verder aan.

Maar het rommelde ook binnen de gelederen. De kosten om mee te mogen rijden met een truck waren enorm gestegen. Er kwamen sponsors bij die niets van doen hadden met de muziek en van een politieke boodschap was geen sprake meer. Voor de hardere stijlen als techno, hardcore en gabber was ook steeds minder plaats. Als tegenreactie ontstond de Hateparade, in 1998 door verkeerde associaties met die naam omgedoopt tot de Fuckparade. Hier konden deze stijlen zich wél presenteren.

Maar er was méér weerstand. In 2001 was de Love Parade op 14 juli bedacht, maar bij de aanmelding bleken activisten hen vóór te zijn geweest. Op die datum hadden zij ook een ‘demonstratie’ gepland. Andere Duitse steden boden zich aan om het festival dan in hún stad te houden. De organisatie koos er echter voor om de Love Parade een week op te schuiven. Ze namen dat besluit redelijk laat, waardoor zij veel extra kosten moesten maken en er ook fors minder bezoekers kwamen. Maar de grootste tegenvaller was wel dat de plaatselijke overheid de status van de Love Parade als demonstratie introk. De organisatie was vanaf nu zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en het opruimen van het afval.

Aan de andere kant trokken steeds meer sponsorende platenmaatschappijen zich terug. Zij hadden te maken met sterk dalende inkomsten als gevolg van de opkomst van het illegaal downloaden. De organisatie kwam daardoor in de financiële problemen. Alleen dankzij de hulp van de Berliner Messe kon er in 2003 nog een editie plaatsvinden. In 2004 en 2005 moest het publiek het stellen zónder de Love Parade. En eind 2005 vroeg Planetcom GmbH, de organisatie achter het festival, het faillissement aan. Het boek van de Love Parade leek te worden gesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *