Over

Opgegroeid in de jaren ’90 heb ik een keur aan muziekstromingen voorbij zien komen die soms nog eerder waren verdwenen dan dat zij waren opgekomen. Het was muziek die verguisd werd door de generaties voor en na ons en waarvan de schoonheid hoogstens nog een keer te beluisteren is in een Fout Uur of een Verrückte Halbe Stunde.

Maar het is wel de muziek van míjn generatie. Muziek, die wij op cassettebandjes draaiden of kochten op CD-singles. Muziek, die ons uitgaansleven heeft opgefleurd als wij hakkend en zagend de dansvloer van de discotheek onveilig maakten. Muziek, die ons heeft doen lachen en doen huilen, soms ook vanwege de kwaliteit ervan. Maar wél muziek die het niet verdient om langzaam te verdwijnen in de vergetelheid… al is de eeuwigheidswaarde volgens de kenners misschien 0.

Het is daarom dat ik op dit blog een ode breng aan de muziek uit die tijd. Een blog waarin mijn passie voor schrijven en een liefde voor muziek samenkomen. Een blog waarbij ik wekelijks afdaal in de krochten van de muziekgeschiedenis en platen afstof die misschien terecht zijn vergeten… maar wél leuk zijn om weer een keer te horen.

Sinds juni 2015 gunt ook mijn vader ons een blik in zíjn platenkast. Hij begeeft zich tussen het vinyl en het bakeliet en schrijft met verve over de pareltjes uit zíjn tijd.

Maar er waren meer mensen die mee wilden schrijven. En zo ontstonden onder andere de rubriekjes ‘Rap & Blues’ en ‘Facts from the hat’. Inmiddels bestaat de redactie van Achterin de Platenkast uit drie personen: ondergetekende, Niek Scholten, die af en toe schrijft over zíjn favoriete muziek: hardrock en metal, en Barbara Vink, een oud-collega, die elk jaar haar kundige licht laat schijnen over het Eurovisie Songfestival.

Achterin de Platenkast-Popquiz

Medio 2016 voegden wij een nieuw hoofdstuk aan onze geschiedenis toe. We wilden graag iets organiseren voor onze volgers en kwamen al snel uit bij een popquiz. Op 6 november 2016 beleefde de Achterin de Platenkast-Popquiz dan ook zijn primeur. En dat smaakte naar meer. Inmiddels organiseren wij naast deze quiz dan ook De Platenkast van mijn Vader-Popquiz en leveren wij aan diverse verenigingen en clubs een popquiz op maat. Meer hierover vinden jullie op onze speciale popquiz-site (under construction).

Veel lees- en kijkplezier!

Erwin Herkelman

Heb je een vraag, een opmerking of een leuke tip voor ons? Je mag altijd contact opnemen via ons e-mailadres redactie@achterindeplatenkast.com. Wij reageren dan zo snel mogelijk. Of bezoek onze Facebook-pagina en laat een bericht achter!