Abel – Onderweg

Afgelopen jaar werd ik regelmatig weer even teruggeslingerd naar het begin van de jaren ’00. Nederhoppers Frenna & Lil Kleine scoorden een nummer één hit met Verleden tijd. Het was hún interpretatie van Abel’s Onderweg. De prestaties van cover kenden een bijna synchroon verloop met die van het origineel. Beide singles schoten in hun tweede week al door naar de hoogste plek in de Nederlandse Top 40 en beide singles hielden die positie vervolgens 6 weken lang vast. Alleen stond Abel uiteindelijk nét iets langer in de hitparade: 17 weken tegen 13 weken.

Onderweg was in 2000 een plaat die onmiddellijk opviel. Want Nederlandstalige muziek werd toch alleen gemaakt door Marco Borsato, Guus Meeuwis en Paul de Leeuw? Waar kwamen déze jongens opeens vandaan? En hoe hadden ze in ‘s hemelsnaam dat prachtige zusje van Katja Schuurman voor hun clip weten te strikken?

Want zó bekend waren ze helemaal niet. Goed, de band bestond al sinds 1996, toen een paar oude schoolvrienden besloten een coverbandje op te richten. Maar een hit hadden ze nog niet gehad. Wel waren ze geleidelijk aan zelf liedjes gaan schrijven. Een CD met een paar van die liedjes kwam in de autoradio terecht bij de A&R-manager van platenmaatschappij PIAS. Hij zette het wat plichtmatig op, maar vanwege het drukke verkeer kwam hij er niet aan toe om het weer af te zetten. Zo kreeg hij uiteindelijk ook Onderweg te horen. Toen was hij tóch om.

Sterker nog: hij zag het als dé kans om het suffige imago van PIAS af te schudden. Want tot dan toe werden ze niet echt serieus genomen in het wereldje. Alles was hem er dan ook aan gelegen om er een succes van te maken. De platenmaatschappij investeerde stevig in de promotie van de band, hun muziek en hun clips. Met de beroemde video met Birgit Schuurman als resultaat.

Het was die clip die mede bepalend was voor het grote succes van Onderweg. Al snel lag de wereld aan hun voeten. Een grandioze toekomst lonkte. Want niet alleen in Nederland scoorden ze, ook in België werd het een grote hit. Tijdens de TMF Awards werden ze uitgeroepen tot ‘meest belovende act’ en aan het eind van het jaar stonden ze tussen Coolio en UB40 tijdens Night of the Proms.

Maar geheel onverwacht stokte het succesverhaal van Abel. De single Neem me mee behaalde nog de Top 40 en ook het album gooide hoge ogen, maar daarna was het voorbij. De enorme promotie bleek een keerzijde te hebben: met name plaatjesdraaiend Nederland was er helemaal klaar mee dat de zanger met zijn typische stemgeluid hen min of meer door de strot werd geduwd. Het kwam achterin de platenkast terecht en zou er pas 2011 weer uitgehaald worden, door Anouk. En afgelopen jaar dus door Frenna en Lil’ Kleine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *