All-4-One – I swear

Heel veel zoeter dan I swear kan eigenlijk niet. Het glazuur spat van je tanden als je dit nummer hoort. Zelfs voor tijdens een bruiloft is dit plaatje echt ‘too much’. Elke zichzelf respecterende bruid zou gillend het feestgedruis moeten verlaten als haar kersverse echtgenoot dit nummer voor haar aan zou vragen. Want de liefde verklaren is één, maar om je op deze manier met je hele hebben en houwen aan je partner te geven…

Maar goed, dat was mijn enigszins gekleurde inschatting in 1994. Ik verafschuwde het plaatje namelijk. En ik was er ook van overtuigd dat er geen enkele vrouw was die dit opzichtige geslijm zou accepteren. Maar dat ik als beginnende puber nog maar bar weinig van de andere sekse begreep, werd al snel duidelijk. Meiden vielen als een blok voor de vier heren uit de Verenigde Staten. Het liedje stond maar liefst elf weken op nummer één in de Billboard Hot 100. Ze wonnen er zelfs een Grammy Award mee.
 

Het idee voor het formeren van All-4-One ontstond toen twee schoolvrienden bij het inzingen van jingles voor een radiostation een collega tegen het lijf liepen. De drie besloten een band op te richten. Ze wilden er alleen nog iemand bij. Die vonden ze bij een karaoke-competitie. Ze deden vervolgens met zijn vieren auditie bij een lokaal label in Los Angeles en werden direct gecontracteerd. Hun eerste single was een groot succes in de Verenigde Staten. So much in love schopte het tot de vijfde plaats in de Billboard Hot 100. Maar met I swear deden ze hier dus nog een schepje bovenop.

De single werd wereldwijd opgepikt. Ook hier in Nederland behaalden ze de hoogste positie. Maar de schade bleef hier gelukkig beperkt tot één week. Al was de nieuwe nummer één niet héél veel beter. Dezelfde inslag, hetzelfde hoge Sky Radio-gehalte. Maar van dat overdreven geglij waren we in ieder geval af. Althans, het duurde nog 11 lange weken voordat ze definitief de lijst uit waren.

Het was ook wel direct hun laatste hit in ons land, want daarna zouden ze niet meer terugkeren in onze charts. Hun tweede single I can love you like that kwam niet verder dan de Tipparade. Ook over de plas viel het daarna een beetje stil. Ze bleven te veel hangen in die glijerige, zwoele R&B-sound en dat maakte dat de fans steeds meer begonnen af te haken. Ze haalden nog één keer de Hot 100 met een nummer uit de soundtrack van de Disney-film Hunchback of the Notre-Dâme maar daarna verdwenen zij ook daar van het podium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *