Euromasters – Alles naar de klote

Het was de allereerste commerciële gabberhouse-plaat: Alles naar de klote van de Euromasters. Uitgebracht ook op het allereerste hardcore-label Rotterdam Records, opgericht door DJ Paul Elstak. En het leidde direct tot controverse. Met name in de Bible-belt kon men er niet over uit. 120 dreunen per minuut, dat móest het werk van de duivel zijn.

Woordvoerder van dit kamp was dominee Dimitri Mulder uit Nijkerkerveen, die in een interview met Jack Spijkerman zijn zorgen uitsprak over de jeugd. De jeugd, die hij onder invloed van die vermaledijde housemuziek zag veranderen in een willoze kudde dansend vee. En dat meende hij!

Vooruit… misschien was het niet de meest subtiele plaat uit de muziekgeschiedenis. Maar om nu te stellen dat de duivel via housemuziek de jongeren zodanig probeerde te indoctrineren dat ze alles in de maatschappij kapot gingen maken… Tja, dan vráág je er natuurlijk om om belachelijk gemaakt te worden.

En dat gebeurde. Onder de naam De Klootzakken werd de plaat Dominee Dimitri uitgebracht waarin het interview met de man werd voorzien van een gepaste muzikale omlijsting. De dominee zelf kon er niet om lachen, ging naar de rechter, stelde dat hij in zijn goede naam was aangetast en… won de zaak. De single moest de schappen uit waardoor de plaat uiteindelijk minder dan een week in de winkel lag.

Maar de houseproducers kónden het niet laten om toch nog een kleine sneer uit te delen. Op het plaatje Alles naar de klote pasten zij het intro aan. Niet de destijds belangrijkste radio-DJ’s Jeroen van Inkel en Erik de Zwart werden meer aangesproken maar…Dimitri.

En in 2004 brachten de hardcore-helden van Neophyte de plaat Alles kapot uit. Een geüpdatete versie van het verboden geintje van De Klootzakken. Ditmaal overigens zonder juridische gevolgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *