Marusha – Over the rainbow

Marusha - Over the rainbow

Het is een liedje met een lange, lange geschiedenis. Al in 1939 werd het voor het eerst gezongen. Judy Garland was de oorspronkelijke vertolker. In haar jonge jaren was zij op het witte doek te zien als Dorothy in The Wizard of Oz. En daarin bracht ze dit nummer voor het eerst ten gehore.

Daarna volgde cover op cover. Frank Sinatra, Eva Cassidy en natuurlijk dat Hawaiiaanse zwaargewicht met die ingewikkelde naam, Israel Kamakawiwo’ole, waagden zich eraan. Maar ook minder voor de hand liggende artiesten als Guns n’ Roses en The Cats brachten versies uit. En in 1994 kwam het plaatje ook míjn wereld binnen. Uit Duitsland, waar ‘happy rave’ op het punt stond om Nederland te veroveren. Met Marusha voorop. Zij bracht in dat jaar haar bewerking van de klassieker uit op single.

Haar loopbaan startte echter al een paar jaar eerder. Ze presenteerde vanaf 1990 ‘Dancehall’ op een Duits radiostation. Een van de eerste radioprogramma’s met dance als hoofdthema. Zodoende werd ze een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de Duitse tak van deze ‘nieuwe’ muziekstroming.

Een jaar later begon Marusha met het zelf produceren van muziek. Haar eerste bijdrage aan de rave was echter niet van eigen hand. In 1992 verzorgde zij de vocalen voor The Mayday Anthem van een van de founding fathers van de Duitse dance-scene, WestBam. Vooruit, het zou niet de meest ingewikkelde klus uit haar loopbaan zijn, maar je móet natuurlijk ergens beginnen.

Want in 1994 brak zij dus door met de single Over the rainbow. En behalve in de Duitstalige landen sloeg het nummer ook aan in andere landen, waaronder Nederland. Het reikte tot de zesde plaats in onze Top 40 en plaveide daarmee de weg voor meer plaatjes uit het genre.

Artiesten als Mark’Oh, U96, dat zichzelf opnieuw had uitgevonden na hun eerste acid house-successen begin jaren ’90 en, niet te vergeten, Scooter scoorden een flink aantal hits in ons land. Totdat het genre werd verdrongen door dat andere vrolijke genre: happy hardcore.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *