Whale – Hobo humpin’ slobo babe

Ze zijn hoogst persoonlijk verantwoordelijk voor de toevoeging van een nieuwe term aan de ‘urban dictionary’: Whale. Hun Hobo humpin slobo babe werd de vrouwelijke variant van de sugardaddy.

Het was een vreemd nummer. Maar het viel verrassend genoeg in de smaak bij een van de grootste criticasters van dat moment: Butthead. Hij was direct tot over zijn oren verliefd op de zangeres en was ervan overtuigd dat dat wederzijds was: ze hadden immers allebei een beugel. Zijn maatje Beavis vond haar maar raar: “Wow! She just licked that guy’s armpit!”

Ook bij ons zorgde dat destijds voor gefronste wenkbrauwen want… waarom? En dat dan in combinatie met die mannen in hun glimmende rokjes… Het mocht de pret niet drukken, want de band kreeg veel airplay en sleepte met de bijzondere clip de allereerste MTV-award voor beste video in de wacht.


En dan was er nog die vreemde muziek. Zeker voor die tijd, waarin het hokjesdenken in de muziek hoogtij vierde, was het maar lastig te categoriseren. Heavy metal gitaarriffs, hiphop-achtige raps en zelfs invloeden van dance. Al liet de band met de titel van hun laatste album duidelijk merken wat ze van dat laatste labeltje vonden: All disco dance must end in broken bones.
Ik worstelde er eveneens mee. Want wat vond ik er nu van? Ergens vond ik het wel leuk: de energie van het nummer, de hoge vocalen in combinatie met de rauwe gitaren. Maar tegelijkertijd… gitaren! 😟 Inmiddels jaren ouder, én wijzer kan ik het wel waarderen. Een vreemd, maar grappig nummer dat nog een redelijke hit werd met een 13de plaats in de Nederlandse Top 40. Het was ook hun énige hit, want daarna hoorden we nooit meer wat van de formatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *