Facts from The Hat – Shocking Blue

Bij het schrijven van de wereldhit Venus hebben de bandleden van Shocking Blue zich duidelijk laten inspireren door andere artiesten: de melodie is geleend van The Banjo Song van The Big Three, die zich weer hebben laten inspireren door een oud folkliedje. En de slaggitaar aan het begin van het nummer lijkt verdacht veel op het intro van Pinball Wizzard van The Who.

Ondanks dit alles schiet Venus omhoog in de hitlijsten en vormt het weer inspiratie voor andere bands die er hits mee scoren. Zo was er in 1986 de versie van Bananarama en komt het terug in de beroemde medley Stars on 45 van Stars on 45.

Venus is echter niet het enige nummer van Shocking Blue dat andere bands inspireerde. Op het album At home dat in 1969 uitkwam op vinyl stond het nummer Love Buzz. Het nummer is nooit op single uitgekomen, maar toch komt het terecht bij een Amerikaans bandje dat besluit er een cover versie van op te nemen en dit uit te brengen als eerste single, waar er in totaal duizend van worden geperst.

Ondanks dat die single geen vermeldingen krijgt in de hitlijsten, benoemt een radioprogramma in Engeland het tot single van de week. Een Amerikaans programma noemt het een ‘Lovesong for the Distrurbed’. Een iets aangepaste versie van dit nummer krijgt een plekje op Bleach, Het debuutalbum van…. Nirvana.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *