De platenkast van mijn vader – Creedence Clearwater Revival – I put a spell on you

Je kómt wat vreemde snuiters tegen, zo bij het graven in het verleden. Op zoek naar de oorsprong van een van mijn favoriete nummers, belandde ik in het jaar 1956.
Ik was nog niet over de drempel, of plotseling, vanuit het niets, sprong een zwarte medicijnman in een luipaardvel op me af, zwaaiend met iets wat op een doodskop leek en vreemde keelgeluiden producerend. Zijn naam: Screamin’ Jay Hawkins. Met zijn macabere optredens gold hij als shockrocker avant la lettre. Én hij was componist van een lied dat, net als Summertime, eindeloos is gecoverd. Zet je schrap…maar laat de deur op een kier!
Heb je het overleefd? Gelukkig! Nu snel een sprintje trekken naar 1972. Want waar je bij de performance van Jay Hawkins getuige leek te zijn van een voodoo ritueel, lijkt deze uitvoering van Creedence Clearwater Revival op springen op een rijdende trein. Dus kies je moment. Nu!!!
Even aan de noodrem trekken, want voor je het weet denderen we voorbij het jaar 1968. Het jaar waarin Van Morrison zijn versie ten tonele bracht. En hoe! 
Sluit je ogen en vind jezelf terug in een nauwelijks verlichte, rokerige nachtclub, vlak voor sluitingstijd. Met de geur van verschraald bier in je neus en een laatste glas in je hand kijk je naar het stelletje op de dansvloer. De vrouw met een halfopgebrande sigaret in haar mondhoek kijkt verveeld terug. De man heeft de blik op oneindig. Schuifelend op de weemoedige klanken van de saxofoon en de hartverscheurende stem van Van Morrison lijken ze op weg naar…niets.

En ik ga de trap weer op, of af! Op weg naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *