De platenkast van mijn vader – Louis Davids – De voetbalmatch

Ik heb blijkbaar het een en ander teweeg gebracht met mijn opmerking mijn platenkast eens open te stellen voor de “jongere” generatie. Welnu, mede op aandringen van Erwin ben ik op zoek gegaan naar de sleutels en warempel, na enig heen-en-weer gedraai kreeg ik de deur van het slot, waarna, onder krakend protest van de scharnieren, zich langzaam maar zeker een wereld ontrolde van stofnesten, spinnenwebben en het getrippel van muizen op de vlucht.
Maar…géén platen! Geen nood, achter in de kast, zo wist ik nog, was een luik met daaronder een trap naar beneden. Op het luik stond een kandelaar met een halfopgebrande kaars. Daarnaast een doosje lucifers. Ik opende het luik, stak de kaars aan en stapte behoedzaam op de eerste tree; het jaar 2014.
Langzaam daalde ik verder af, de jaren aftellend, totdat ik bij het jaar 1964 kwam; het jaar waarin ik mijn eerste single kocht. Hij lag er nog! Ik aarzelde even…maar stapte verder de diepte in. Voorbij 1950 mijn geboortejaar, de oorlog 1945 -1940, totdat ik struikelde over…de platenverzameling van mijn vader. Gelukkig, de kaars brandde nog.

Ik stond op, klopte het stof van mijn kleren en ging op zoek naar mijn eerste liefde: “De voetbalmatch” van Louis Davids. Niet de oorspronkelijke opname, die was van 1929, maar dit nummer stond op een LP met meerdere liedjes van Louis Davids.
Ik zeurde regelmatig mijn vader de kop gek om die plaat te draaien, de platenspeler was namelijk verboden gebied. Later zeurde ik met dit nummer onze kinderen de kop gek, zodanig dat ik er met mijn 60ste verjaardag op werd getrakteerd, compleet met hun visie op de “voetbalwedstrijd” die ik tot dan toe had gespeeld.

Of ik hem heb gevonden? Luister maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *