Rap & Blues – Hé! Dit ken ik!

In de muziekwereld is het al decennia lang gebruikelijk om samples te gebruiken in een nummer. Wilde je eind jaren 90 als rapper een grote hit scoren, dan gebruikte je een sample van een oude blues of soul hit. Hieronder een paar grote hits die samples gebruikten.

1. I’ll Be Missing You – Puff Daddy (1997)
Na het overlijden van The Notorius B.I.G. werd het nummer I’ll Be Missing You uitgebracht. Het was een ode aan de vermoorde rapper. In dit nummer is heel goed de sample te horen van de grote Police hit Every Breath You Take. Faith Evans en 112 zorgden voor de zang in dit nummer.

2. Mo money Mo problems  – Notorius B.I.G (1997)
Na de hit I’ll be missing you (zie nummer 1) werd dit nummer uitgebracht. Het werd eveneens een grote hit. Naast Notorius B.I.G. deden ook Puff Daddy en Mase een duit in het zakje. De sample die voor dit nummer gebruikt werd was afkomstig van het nummer I’m coming out van Diana Ross (1980)

3.  Hard Knock Life (Ghetto Anthem) – Jay Z (1998).
Hoewel de sample niet van een blues of soul nummer komt is dit wel een hele bekende. De sample komt uit de musical “Annie” (1977). Dit zorgde ervoor dat Jay Z een wereldhit scoorde.

4. Changes – 2pac (1998)
Ook na zíjn dood scoorde 2pac een megahit. Het pianospel  in dit nummer is afkomstig van het uit 1986 afkomstige The Way It Is van Bruce Hornsby & The Range. Ook de tekst van het refrein is deels terug te horen.

5. Not Tonigh– Lil’ Kim (1997)
Naast alle mannelijke rappers waren er ook vrouwelijke rappers die een bijdrage leverden aan deze rage. Samen met Da Brat, Lisa “Lefteye” Lopes, Annie Martinez en Missy Elliott scoorde Lil’ Kim de hit Not Tonight.
Het werd niet zo’n grote hit als bovenstaande nummers, maar deze hoort echt in het rijtje thuis. De sample kwam overigens van Ladies’ Night  van Kool and the Gang (1979).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *