Rap & Blues – Hip hop soul

Hip hop soul is een subgenre van de hedendaagse R&B-muziek en was het populairst van het begin tot het midden van de jaren ’90. Het genre is een combinatie van zang in R&B/gospel met hip hop muziek en werd bekend door artiesten als Mary J. Blige, Jodeci, TLC, R. Kelly en Montell Jordan.

Mary J. Blige kreeg ruim 20 jaar geleden de titel ‘Queen of Hip hop soul’. Ze kreeg de naam van haar platenbaas Andre Harrell. Hij zorgde ervoor dat het eerste album (What’s the 411?) van de toen 17-jarige Blige een succes werd. Ze was toen nog een onbekende zangeres, maar tegenwoordig draagt zij, met meer dan 8 multiplatina albums en een record van 30 nominaties voor een Grammy, terecht deze naam.

Mijn favoriete album van deze koningin is Share My World. Dit album bevat samenwerkingen met onder andere Lil’ Kim en Nas. Verder staat er een cover van Natural Woman op, van de grote Aretha Franklin. Het album zorgde ervoor dat ook Mary J. Blige wereldwijd een grootheid werd.

Mary J. Blige staat bekend om haar samenwerkingen in de industrie. De samenwerking met Bono (U2) is haar meest bekende. In mijn ogen is het nummer One een prachtige cover. Ik vind zelfs dat de cover beter is dan het origineel. En dat heb ik niet vaak met cover!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *