All Saints – Pure shores

Eind jaren ’90, begin jaren ’00 struikelde je in de charts over de girl-groups. De een na de ander popte op. Sommigen hadden succes, en sommigen verdwenen nog sneller dan dat ze gekomen waren. En dat allemaal dankzij een paar meiden die in 1996 wereldwijd bovenaan de hitlijsten stonden en miljoenen exemplaren verkochten van hun debuutsingle Wannabe.

En nee, dat waren níet de meiden van All Saints. Al kwamen ook zij uit Engeland en timmerden zij net als de Spice Girls al aan de weg sinds 1993. Bij het ontstaan van All Saints was een van de namen die de revue had gepasseerd voor hun nieuw te vormen band zelfs de naam ‘Spice’ geweest.

Maar waar de Spice Girls uiteindelijk zorgvuldig bij elkaar waren gezocht en elk bandlid nauwgezet een imago had aangemeten gekregen om zo ieder tienermeisje aan te kunnen spreken, koos All Saints juist voor de platenmaatschappij die dat níet deed. En toch pakten ook zij met hun eerste single een nummer één-notering in hun thuisland. Halverwege 1997 stonden zij bovenaan de UK Singles Chart met I know where it’s at.

In ons land scoorden ze er maar een klein hitje mee. Ze schampten de Top 40 en verlieten de hitlijst alweer na 3 weken. Pas bij het uitbrengen van de opvolger Never ever werd Nederland wakker. Hun succesverhaal zou vervolgens nog voortduren tot en met 1998 waarna er een radiostilte volgde. De reden: een filmcarrière die lonkte. Een carrière die echter maar een kort leven was beschoren. Want hun film Honest flopte genadeloos en kreeg zelfs een plaatsje in de lijst met de 20 slechtste films van het decennium.

Toch was het óók een film die de dames weer in het zadel hielp. Op de soundtrack van de film The Beach stond hij: Pure shores. Geproduceerd door William Orbit, die met de single Barber’s adagio for strings in de Ferry Corsten-remix net een behoorlijke hit had gescoord. Zijn fascinatie voor dance was ook terug te horen in zijn productie voor All Saints. Een flinke dosis elektronica met een heerlijke loungy, laidback feeling en daarmee een ultieme zomerplaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *