Brandy & Monica – The boy is mine

Zoals waarschijnlijk bij iedereen die in de jaren ’90 muzikaal is gevormd, gingen ook bij mij bij het horen van Hij is van mij direct een aantal belletjes rinkelen. Niet zo gek, want het is gebaseerd op die andere ‘catfight’: de breed uitgemeten tweestrijd tussen Brandy en Monica die in 1998 samen een wereldwijde hit scoorden met The boy is mine.

Brandy had het nummer in eerste instantie in haar eentje opgenomen, maar was samen met haar producer tot de conclusie gekomen dat het als duet beter zou werken. Op dat moment schreven de tabloids al regelmatig over de vermeende rivaliteit tussen de twee tienerzangeresjes. Om dat te ontkrachten, leek het Brandy een goed idee om Monica hiervoor te vragen.

Bij het opnemen ging het echter al mis. De gezamenlijke studio-opname was niet goed genoeg en dus moest Monica haar partij nog een keer afzonderlijk inzingen. Het was voer voor de media, die vervolgens het vuurtje flink opstookten. Monica zou boos zijn geweest toen Brandy het nummer in een belangrijke talkshow in haar eentje vertolkte. Brandy zou zich op haar beurt weer kwaad hebben gemaakt toen naar buiten kwam dat Monica overwoog om haar tweede album naar hun duet te noemen. En het zou helemaal tot een climax zijn gekomen toen ze samen moesten repeteren voor de MTV Music Video Awards. En terwijl de beide dames het bleven ontkennen, smulde het publiek ervan.

Maar hun constante aanwezigheid in de pers stuwde de verkopen wél. In de Verenigde Staten bereikte de single de nummer één-positie en hield die maar liefst 13 weken vast. Maar ook buiten hun thuisland gooide het duet hoge ogen. In ons land haalde het de hoogste positie. Drie weken lang stond het op één in de Nederlandse Top 40. Een plaats waar Kriss Kross Amsterdam, Maan, Tabitha en Bizzey ook hard naar op weg zijn. Afgelopen week stonden ze op de tweede plaats.

En Brandy & Monica zelf? Monica had nog één bescheiden hitje met The first night. Brandy had iets meer succes. Ze haalde onder andere nog een vierde plaats samen met haar broer met een R&B-versie van Another day in paradise. Afgelopen jaar was ze daarnaast nog regelmatig op de radio te horen samen met het Nederlandse DJ-duo Lukas & Steve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *