ESF 2017 – Barbara blikt terug

Het is een jaarlijks terugkomende traditie. Het kijken, en dan vooral ook het becommentariëren van de Eurovisie Songfestivaldeelnemers. Gister was er voor mij alleen 1 ‘handicap’. Ik was er niet live bij. Maar niet getreurd, gelukkig hebben we de opnames nog 😊

Trends
Wat waren nu de trends bij het Songfestival? Nou de jaarlijks terugkomende klassiekers kent iedereen wel; de windmachine en het vuurwerk. Dit jaar waren er ook nieuwere trends te zien. Zoals bijvoorbeeld ‘de vlecht’ en ook erg populair, ‘de spleet’ (tussen de tanden wel te verstaan). En er was glitter, en transparante stoffen in de kledij.

En dan nu… de nummers
Maar goed, wij willen natuurlijk weten hoe de 26 landen het individueel hebben gedaan. Hieronder mijn (Barbara) ‘eurovisie’ en recaps van de optredens van gisteren. Uiteraard met een grote knipoog, want van bittere ernst kunnen we bij zo’n festival immers niet spreken 😏
1. Israël: zij trappen af. Een frisse act maar helaas niet al te veel zuivere uithalen. Dat heeft er wellicht voor gezorgd (samen met de 23ste plek van de 26) dat ze ervoor hebben gekozen om niet meer te gaan deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.

2. Polen: Er was sprake van twijfel in de halve finale van afgelopen donderdag. Was ze nu inderdaad op punten doorgegaan of had het wellicht iets te maken met haar weinig verhullende jurk. Iedereen hield zijn adem vast omdat er wellicht wel eens iets uit zou kunnen floepen. Op zich best goed gezongen maar weet niet hoeveel er daarop gelet hebben 😊

3. Wit-Rusland: Volgens de Nederlandse commentatoren Elly en Rikkert 2.0. Optreden in eigen taal en voor de rest blij en fruitig erbij dansen. Compleet makend op een boot met windmachine. Fantastisch.4. Oostenrijk: hèhè, eindelijk een ‘normaal’ optreden. Een leuk en hip nummer. Oostenrijk is de laatste jaren goed bezig om zich te promoten op het Eurovisie. Maar bij de uithalen van deze zanger is er nog wel wat werk aan de winkel.

5. Armenië: tsja, veel hay o hai en wat vogue-achtige dansmoves in beeld bij de zangeres. Ik vond het persoonlijk niet veel speciaals hebben.

6) NEDERLAND! Het mag geen verrassing zijn dat (zonder vooroordeel) de zusjes van OG3NE toch wel echt een van de beste vocals hebben van het hele festival. Optreden was uitmuntend en speciaal gezongen voor hun overgekomen zieke moeder. Dit leidde tot een emotionele ontlading voor de zusjes die onverdiend de 11de plek behaalden.

7. Moldavië: Een up-tempo nummer door een zingende ‘ober’ die later een soort van bruidegom blijkt te zijn. Het meest opvallende was toch wel dat hij schijnbaar last had van een zwabberend beentje (net zoals zijn achtergrond spelers). Achtergrondmeisjes zingend in een boeket en een korte rok veranderend in een bruidsjurk. Het kán want dit is het Songfestival!8. Hongarije: Zingend in het Hongaars op zijn Zigeuners. Het klinkt in mijn oren erg klagerig. Viool erbij en een soort van buikdanseres. Hate it or love it.

9. Italië: Volgens de bookmakers de hele week ‘de winnaar’. Een goedgeklede snelle zanger, die schijnbaar zingt over de ‘oermens/aap’. En dan komt het; een breakdancende gorilla met strikje om 😧. Het nummer zelf klinkt wel lekker maar de zanger zelf maakte het een beetje schreeuwerig/ schor.

10. Denemarken: Zeker voor de mannen een hoogtepuntje van de avond 😉 Een mooi en goed gezongen nummer zonder verder poespas. Oke oke, een beetje windmachine erbij dan.11. Portugal: De winnaar van het festival: Zonder opsmuk, zuiver, rustig en mooi gezongen in zijn eigen taal. De zanger met serieuze hartproblemen heeft zijn optreden zeker ‘genaild’.

12. Azerbeidzjan: Een beetje metal-achtige, enge dame die tegen een muur aan staat te zingen/ dansen. En dan staat daar ok een trap met daarop een man met paardenkop? Eh.. ja.. apart zullen we maar zeggen.13. Kroatië: De zanger: Pavarotti meets Elsa van Frozen (vocaal). Hij zingt de ene keer mega hoog (à la Bee Gees) en dan weer mega laag? Er is een stukje in het nummer wat inderdaad weg heeft van Let it go. Door het wisselen in hoog/laag en zijn Pavarotti postuur, is het een aparte ‘verschijning’.

14. Australië: Het land wat een grote liefde heeft voor het ES. Ze sturen een 17-jarige jongen die even laat zien dat er ook hip / strak gezongen kan worden. Ook een van de beste vocals tot nu toe. Mooi nummer goed gezongen. Met beetje vuurwerk ‘on the side’.

15. Griekenland: Rustig begonnen. Daarna komt er een beat onder en klinkt het vervolgens 100x This is love.. Er zijn verder 2 mannen spelend in een waterbak. Ik zie de connectie met het nummer niet zo snel, maar verder klinkt het wel prima. Oh ja, mooie jurk ook.

16. Spanje: de hekkensluiter met maar liefst 5 punten. Het Beach Boys-achtige jongen begin in het Spaans en daarna in het Engels. Compleet met Hawaii-bloesje doet hij een dappere poging om het monotone nummer wat flair in te blazen. Maar de uithalen blijken de meest valse van de hele avond te zijn. Helaas.

17. Noorwegen: Deze gasten pakken uit met een Deadmau5 achtige look-a-like in de background. Electropop tussenstukje zorgt voor een lekker klinkend nummer. De zanger zingt prima en het optreden heeft bijzondere special effects.18. Engeland: Zangeres komt op in het goud. Mooie opening, zuiver gezongen. Mooi en rustig nummer met veel emotie. Klinkt misschien een beetje musical maar dat vergeven we haar. Wellicht voor het Songfestival iets te gewoontjes.

19. Cyprus: Waar lijkt dat intro toch op? Ah ja, het is het begin van Human van Rag’n Bone Man. Mooie dansmoves, goed over nagedacht. Verder ook best goed gezongen maar ik krijg het nummer van Rag’n Bone Man niet meer uit mijn hoofd..

20. Roemenië: Titel van het nummer: Yodel it. I am confused? Een Roemeense man en vrouw die jodelen in het Roemeens met een melodie à la The Script? Schijnbaar doen we als Nederland toch iets niet goed?! Want als dit de 7de plek behaald! Zang verder is niet hoogstaand. NEXT!!!

21. Duitsland: Die heeft een finaleplaats ‘gekocht’. En dat is maar goed ook want erg origineel is het niet. Alweer een gejatte intro! Dit keer is het David Guetta met Bulletproof die ik hoor. De zangeres probeert er in haar Duitse Engels nog iets van te maken maar het mag niet baten. Er zijn te veel valse stukken tussen. Haar mouwen laten er spontaan van los (althans zo lijkt het).22. Oekraïne: Het gastland. Hiervan zou je wel wat meer verwachten maar helaas. Het meedoen is hier schijnbaar belangrijker dan winnen. Ze hebben er een paar rocker boys neergezet maar het nummer heeft weinig vocale toevoeging. Wel lekkere gitaren tussendoor 😉 Maar that’s it.

23. België: Wie had dat verwacht. Van een angstig gestrest meisje (17) in de halve finale, naar een iets meer (in de make-up gezet) rustiger meisje in de finale. Het nummer zelf vond ik wat monotoon. Maar de rest van de televoters schijnbaar niet, want ze haalt mooi ff een 4de plek!

24. Zweden: Daar is er weer zo’n een. Een gladde Zweed die zwoel in de camera kijkt (Gerard Joling is er niets bij). Samen met wat vlotte dansers voert hij een gelikte dans-act, compleet met loopband op. Lekker up-tempo nummer. Goed voor een klassiek Songfestival-hitje zou je denken. Nou dat klopt. Plek nummer 5 was voor deze Ticket to the tropics-wannabe 😦

25. Bulgarije: De jonge artiesten vliegen je ook om de oren. Deze eveneens 17-jarige jongen was mijn persoonlijke favoriet voor de titel. Vocaal super goed en volwassen gezongen. Mooi en leuk nummer om naar te luisteren. Hij eindigde als 2de met dit optreden.

26. Frankrijk: De laatste van de rit. Het is zeker een mooie dame uit Vive la France. Ze zingt het lied uit volle borst want ik hoor in haar tekst (waarschijnlijk Mama Appelsapje) toch echt Tu Memmen! Ik kan zelf geen Frans maar focussen op de rest van dit nummer ging mij niet meer lukken 😕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *