Manic Street Preachers – If you tolerate this your children will be next

Manic Street Preachers - If you tolerate this

Ze lachten naar eigen zeggen toen John Lennon werd doodgeschoten, hadden tijdens hun optredens lak aan alles en iedereen en spraken in de media regelmatig hun afkeer uit voor hun collega-bands. Ze wilden daarnaast een LP uitbrengen met een hoes van schuurpapier zodat de plaat zelf na verloop van tijd onbruikbaar zou worden. En om een journalist te bewijzen dat de band wel degelijk serieus was, kerfde zanger Richey Edwards 4REAL in zijn arm, met 17 hechtingen tot gevolg.

Je kunt het je haast niet voorstellen als je het politiek bewogen Motorcycle emptiness hoort, maar het gaat toch echt om dezelfde band. En bewust of niet, de voortdurende controverse hielp hen flink in het zadel. Er viel namelijk altijd wel weer wat te schrijven als de ‘Manics’ ergens hun gezicht hadden laten zien. De band was dan ook vaak in de Britse media. Het leverde hen een trouwe fanbase op. En met Motorcycle emptiness leerden wij hen na de vele successen in hun thuisland, ook in Nederland kennen.

Het werd alleen niet een heel grote hit. Hun aanklacht tegen de leegte van de consumptiemaatschappij kwam niet veel verder dan een 24ste plaats in de Top 40. En waar de successen overzees maar bleven komen, moesten wij zes jaar wachten voordat wij weer wat van ze hoorden.

Maar ondertussen was er van alles gebeurd binnen de band. Richey Edwards had grote persoonlijke problemen. Hij had depressies, leed aan anorexia nervosa, deed aan zelfverminking en was alcoholist. Aandoeningen waarvoor hij in een kliniek werd opgenomen. Het mocht niet baten. Op 1 februari 1995 verdween hij spoorloos. Met de zegen van zijn familie, pakten de Manic Street Preachers na een pauze van zes maanden hun gitaren weer op.

Wederom volgde hit na hit. In het Verenigd Koninkrijk althans. Pas in 1998 maakten zij met If you tolerate this your children will be next weer een keer de oversteek naar de andere kant van de Noordzee. Ze konden opnieuw maar weinig potten breken. De single strandde in de Tipparade. In 2014 werden beide platen echter alsnog toegevoegd aan het collectieve geheugen en debuteerden zij tegelijkertijd in de Top 2000 waar ze ook afgelopen jaar een notering hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *