Music Instructor – Hymn

Elke keer moest ik het weer aanhoren. “Die house van jou, dat ís toch geen muziek?! Beetje achter de computer zitten, boem-boem-boem en klaar is Kees! Vroeger, tóen werd er tenminste nog échte muziek gemaakt. Gewoon, met drums, piano, gitaren, saxofoon…” “Ja pap.”

Het was een gevecht tegen de molens. Want ook de gemiddelde journalist en de doorsnee radio-DJ haalden hun neus op voor het genre. Zelfs toen het tot grote hoogtes steeg en keer op keer weer de hoogste posities in de charts bezette, veranderde het commentaar niet.

En toen kregen de critici in 1996 ook nog eens bijval uit de industrie zelf. Het Duitse producers-trio Music Instructor legden in Hymn uit hoe ‘makkelijk’ het tegenwoordig was om ‘a hit-record’ te maken. In een kleine 4 minuten bouwden zij met een paar simpele stappen het nummer van Ultravox om tot houseplaat. Het voelde als een dolksteek in de rug.

Maar goed, hoezeer me dit presentje aan de heren critici ook tegenstond, uiteindelijk moest ik bekennen dat ik het toch óók wel weer een fijn nummertje vond. Het waren de hoogtijdagen van de happy hardcore en dit plaatje paste er perfect tussen. Met een verblijf van 9 weken in de Nederlandse Top 40 en als hoogste positie een 15de plaats werd het ook een keurige hit.

Een vervolg zat er niet in. De tweede single, Hands in the air, waarin de drie Duitsers uitlegden hoe je een feestje moest bouwen, bleef steken in de Tipparade. In hun thuisland scoorden zij er nog wel een hit mee maar ook daar zagen zij hun succes snel teruglopen. Pas toen zij een paar jaar later een switch maakten en volop inzetten op het nieuwe genre electro, leverde hen dat in de Duitstalige landen nog een flink aantal hits op. Music Instructor 2.0 zou echter volledig voorbij gaan aan ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *