The Gathering – Strange machines

The Gathering - Strange machines

In mei dit jaar stonden mijn collega’s van Ondergewaardeerde Liedjes nog met haar in de virtuele Kink-studio voor een podcast waarbij haar volledige oeuvre centraal stond. En op dit moment is ze te zien als een van de De Beste Zangers van Nederland waarin zij ook aan alle ‘niet-snobs’ van Nederland laat horen wat voor gigantische stembanden zij bezit.

Had je mij echter pakweg anderhalf jaar geleden gevraagd wie Anneke van Giersbergen was, had ik je waarschijnlijk meewarig aangekeken. Haar repertoire was namelijk nog niet voorbij gekomen in mijn muzikale leven. Of misschien wel, in de jaren ’90, maar de combinatie van de stevige gitaren en het feit dat Henk Westbroek de enige was die de muziek van haar band The Gathering draaide, maakt de kans erg groot dat ik het héél snel weer verdrongen heb.

Toen ze Strange machines als single uitbrachten, was dat ook niet echt voor de hand liggend. De drummer sprak zelfs van ‘een onmogelijke single’. Ze haalden de Nederlandse Top 40 inderdaad niet, maar met een vijfde plaats in de Tipparade kon je alsnog spreken van een klein hitje. En vorig jaar werd het voor het eerst de Top 2000 in gestemd. Mijn vermoeden is dat ze daar voorlopig nog even blijven hangen.

Tijdens mijn luisteruren voor alternatieve radiozender Kink, ooit begonnen uit frustratie over de blinde vlek waarmee ik steeds weer geconfronteerd werd als ik aan een popquiz meedeed, kwam hij óók regelmatig voorbij. En het bombastische nummer bleek prima bij mij te passen. Ik omarmde het nummer echter definitief toen ik na een uitzending van Beste Zangers aan mijn vriendin het contrast met de Anneke van Giersbergen uit de TV-reeks liet horen. Wát een veelzijdige zangeres.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *