Facts from The Hat – Foutjes in de popmuziek

Bij het presenteren van de Popquiz zijn er natuurlijk de gebruikelijke zenuwen voor aanvang en is het nog steeds mijn grootste angst dat het systeem compleet faalt als ik daadwerkelijk wil beginnen.

Maar echt zenuwachtig word ik altijd als ik de antwoorden ga geven van de ronde ervoor. Bij het opnoemen van bepaalde artiesten heb ik geen idee hoe het uitgesproken moet worden en dan brabbel ik met een rood hoofd maar wat in de microfoon en ga snel door naar het volgende…

Okay, eerlijk is eerlijk, ik ben dermate taalkundig aangelegd dat als ik niet goed oplet, het zelfs presteer om ‘The Knack’ als De Knak uit te spreken… Een geruststellende gedachte is dat de Popmuziek ook vol staat met foutjes:

Neem bijv. het nummer Venus van Shocking Blue. Een hoop Engelstaligen zullen zich afgevraagd hebben wie of wat die Godness (ipv Goddess) is die op de mountaintop zit…Of de 2de single van de Golden Earring. Deze is zelfs nooit in de platenzaken terecht gekomen omdat ze er op het allerlaatst achter kwamen dat Not to find een wel erg letterlijke vertaling bleek te zijn en dus niet geschikt als titel voor de de B-kant van Lonely every day in 1965. Besloten werd om de hele productie te vernietigen…

Een andere mooie productie die vernietigd kon worden komt op naam van Europe. Terwijl de band in 1990 stopt, blijkt de millenniumwisseling een mooie gelegenheid om The final countdown nog één keer te spelen. Om er nog wat extra centen mee te verdienen besluit een label de single opnieuw uit te brengen… Helaas voor de organisatie bleek er extra kosten gemaakt mochten worden omdat de hoezen opnieuw gemaakt mochten worden. Door het vergeten van één letter stond er nu ‘The Final Cuntdown’ op de hoes.
Ook bij het opnemen van de muzieknummers gaat wel eens wat fout. Het leuke hiervan is dat enkele foutjes gewoon in de uiteindelijke versie zitten. De bekendste is waarschijnlijk van The Police, waar een vals piano akkoord is te horen omdat de zanger per ongeluk op de piano gaat zitten en het gelach hier om bij de intro van Roxanne (vanaf 0:04). Een goede tweede is de te vroege fade-out bij “Do you love me?” van The Contours, omdat de geluidsman dacht dat het nummer al afgelopen was (vanaf 2:30).Maar wat dacht je van de drummer van Lynyrd Skynyrd die bij Sweet Home Alabama aangeeft dat hij de muziek niet goed kan horen en ‘Turn it up!’ roept (vanaf 0:04) .

Of James Blunt die bij You’re beautiful niet goed timet en te vroeg begint met zingen (vanaf 0:13). Een foutje dat ook Pink overkomt bij Raise your glass (vanaf 2:25).
Tot slot een stukje van Eminem, die aan het begin van Cleanin’ out my Closet duidelijk laat weten dat hij wat mist in het geluid op zijn koptelefoon (vanaf 0:12).
En zo zijn er in de loop der jaren genoeg foutjes op plaat verschenen en maak ik me steeds minder druk om het verkeerd uitspreken van de bandnamen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *