K-Dootje – Sinterklaas K-Poentje

Er zijn maar weinig singles waarbij ik echt spijt heb dat ik die ooit heb gekocht. Maar Sinterklaas K.Poentje van K.Dootje uit 1994 is er wel echt één. Achteraf had ik mijn geld beter kunnen besteden aan Trip to Raveland van Marusha of Hyper hyper van Scooter. Platen die ik tot op de dag van vandaag nog steeds geweldig vind en die
destijds óók hun opwachting maakten.
Jong en onbezonnen als ik was koos ik echter voor deze single. Het leek me namelijk leuk om de Sinterklaas bij Oma op te fleuren met deze housemedley. Maar gek genoeg mocht ik hem niet meenemen. “Oma had toch geen CD-speler,” verzekerden mijn ouders mij. Maar dat bleek bij aankomst helemaal niet waar te zijn!
Gelukkig stond er nóg een nummer op: Excelsis D.O. Die kon dan mooi voor de Kerst had ik bedacht. Maar de single was al vóór Kerstavond op mysterieuze wijze verdwenen en dook pas ruim na Driekoningen weer op. Al met al heb ik er dus weinig van kunnen genieten.
Maar kennelijk was ik tóch niet de enige die dit nummertje op CD-single kocht. Want het werd toch een bescheiden hit die tot de 26ste plaats in de Nederlandse Top 40 reikte. Niet gek voor een plaatje waar de puberale meligheid vanaf straalde.

Achter K.Dootje gingen twee bekende producers schuil: Jay van den Berg en Eddy Morsink. Jay heeft een behoorlijk CV als het gaat om platen waaraan hij heeft meegewerkt. Zo schreef hij nummers voor Romeo, Edsilia Rombley en de succesvolle tieneract Ch!pz. Maar Sinterklaas K.Poentje was zijn eerste plaat die in de hitparades kwam. Hetzelfde gold overigens voor Eddy Morsink, wij beter kennen als Eddy Zoëy. De toen nog onbekende liedjesschrijver zou eind jaren ‘90 uitgroeien tot een bekende radio- en TV-persoonlijkheid.Maar… ondanks dat ze mij destijds fl 15,95 afhandig maakten, verdienen de beide heren toch ook weer waardering voor hun rol in de muziekgeschiedenis. Zij plaveiden de weg voor het fenomeen Coole Piet, die in de 00’s tot drie keer toe rondom 5 december de Top 40 wist te behalen en zelfs een nummer één-hit scoorde met een Sinterklaasliedje… op house.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *