De Platenkast van mijn Vader: David Bowie – Space oddity

David Bowie - Space oddity

We schrijven 1969 en ik weet niet meer wat op mij de meeste indruk maakte: het besef dat de eerste mens op de maan landde, of de muziek uit mijn platenspeler: Space oddity van David Bowie. Het was mijn eerste stereo singletje. Ik wist niet wat ik hoorde! Links de gitaren en rechts de drums en afwisselend links en rechts de eerste- en tweede stem. Een openbaring! Alsof ik in mijn eigen concertzaal zat!

Space oddity gaat over Major Tom, een fictieve astronaut, bij wie tijdens een ruimtemissie het contact met de thuisbasis op aarde wegvalt. Zijn laatste woorden zijn ‘Planet Earth is blue – And there’s nothing I can do’.

Major Tom keert regelmatig terug in de teksten van Bowie. Zoals in het nummer Ashes to ashes uit 1980. Ground Control ontvangt een bericht van de ‘Action Man’, refererend aan Tom, die luidt ‘I’m happy, hope you’re happy too’. Naarmate het lied vordert blijkt hij verslaafd te zijn geraakt aan drugs. De tekst suggereert dat Bowie zelf Major Tom is, vanwege zijn eigen drugsverleden.

De laatste verwijzing naar Major Tom is de intrigerende videoclip van het nummer Blackstar. Een clip die slechts twee dagen voor het overlijden van Bowie werd uitgebracht. Hierin is een dode astronaut te zien. Zijn met juwelen ingelegde schedel wordt door een vrouwelijke alien naar een oude stad gebracht. Het skelet van de astronaut zweeft door de ruimte richting een eclips, terwijl een groep vrouwen in een cirkel staat om een ritueel uit te voeren met het skelet in het centrum van de stad.

Je zou kunnen zeggen dat met zijn verscheiden Bowie zijn alter ego Major Tom uiteindelijk heeft gevonden.

Hier eindigt mijn ‘trilogie’ in aanloop naar De Platenkast van mijn Vader Popquiz in De Wieken in Vaassen. De nummers, die door mij voor het voetlicht zijn gebracht, zouden zó maar eens terug kunnen komen in die quiz. Je eerste punten heb je dus al binnen. Tot zondag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.