The Aerovons – World of you

The Aerovons - World of you

Huh? Maar dit lijkt wel héél erg op iets uit de platenkast van mijn vader. En ja, dat was ook míjn gedachte toen ik World of you voor het eerst hoorde. Ik wist het zeker: dit móest bij hem in de platenkast staan. Een beetje progrock-achtig, een mengelmoes van The Beatles, Pink Floyd en de oude Bee Gees. Precies de bands die tot de favorieten van mijn vader behoorden. Maar toen ik hem vroeg of hij wel eens van The Aerovons had gehoord, schudde hij zijn hoofd.

Maar goed, de man wordt óók ouder, dus het kon hem natuurlijk ook zomaar gewoon ontschoten zijn. Het is tenslotte toch alweer zo’n 50 jaar geleden en er is daarná nog zóveel andere goede muziek gemaakt. Toen het plaatje door de speakers klonk deed het echter nog steeds geen belletjes rinkelen.

Ik begon mij zorgen te maken. En hijzelf eigenlijk óók wel. Want hoe had hij dit destijds ooit kunnen missen?! We zochten het op en toen kwam de aap uit de mouw. Het liedje stamde inderdaad uit de jaren ’60 maar was toen slechts in minimale oplage uitgebracht, en enkel in Engeland. Pas in 2003 werd het bijbehorende album alsnog in zijn geheel uitgegeven door de platenmaatschappij.

Hoe kon dat? Het begon als een jongensboek. Vier Amerikanen uit St. Louis formeerden in 1966 The Aerovons en verschenen al snel op de radar van het label Capitol Records. Die zag in hen ‘The American Beatles’ en bood ze een contract aan. Ze bedankten echter voor het aanbod want ze wilden hun idolen, de échte Beatles, achterna.

Ze kregen de gegevens van de A&R-manager van The Fab Four en togen richting Londen, waar ze hun helden in levenden lijve ontmoetten. Niet veel later zaten ze in de legendarische Abbey Road-studio’s voor de opnames van hun eerste album, onder auspiciën van de al even zo legendarische Alan Parsons. Terwijl naast hen John, Paul, George en Ringo hun Abbey Road-album aan het opnemen waren.

Maar het begon te rommelen in de band. Een van de gitaristen begon te morren en werd door de platenmaatschappij op het vliegtuig terug naar de Verenigde Staten gezet. Toen het album eenmaal af was en de overgebleven band ook weer voet op Amerikaanse bodem zette, bleek dat de vrouw van de andere gitarist een affaire had. Hij stortte volledig in. En twee man was te weinig om het album te promoten. Het verdween daarom weer op de plank om er pas in 2003 weer afgehaald te worden.

2 gedachten over “The Aerovons – World of you

 1. Hai.
  Leuk stukje. Ik heb ook een zoon die ook regelmatig in mijn platenkast keek. Niet
  meer, want hij woont op zichzelf en heeft nu zijn eigenkast(je) 🙂
  Ik heb dit nummer ook pas ontdek. Geweldig, maar niet te betalen 350 euro laatst op ebay.
  Ik hoop dat er een re-release komt.
  Groet Sjaak Groeneweg.

  • Hallo Sjaak, dank je wel voor het compliment. Ik heb inmiddels ook mijn eigen kastje. Maar daar staat deze inderdaad níet in 🙂 Tja, een re-release zou mooi zijn, of gewoon, ouderwets, op CD. Die zijn wat goedkoper (ca. $ 30)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *