Nice Device – Cool Corona

Nice Device - Cool Corona

Het was er de afgelopen dagen weer tijd voor. Zo’n heerlijk fris zomerbiertje. Al had ik, toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, geen idee wat een ‘Cool Corona’ was. Bij de gemiddelde kroeg kon je toen doorgaans ook alléén een tapbiertje krijgen en als je héél veel geluk had een keer een bockje. En zó veel kroegen had ik op mijn dertiende ook nog niet van binnen gezien.

Maar ik leerde snel. Alleen, toen ik wist dat het een biermerk was, bleef het liedje nog steeds een groot raadsel voor me. Want wáár ging het in ‘s hemelsnaam over? Was het dan toch een verkapte commercial? Of moest ik het zien als een lofzang op The King?

Zelf besloot ik uiteindelijk dat Cool Corona bedoeld was als sneer naar Michael Jackson (“The only reason I’m together with you is because of your dad”). Want dát was wat in die tijd. De ‘undateable’ Michael Jackson had opeens een vriendin. En niet zó maar één: de dochter van Elvis Presley. Boze tongen beweerden echter dat het hem er vooral om te doen was geweest om als The King of Pop te trouwen met de dochter van de échte King. Of zelfs als een slinkse wijze om naast de rechten van de liedjes van The Beatles, ook die van Elvis binnen te harken.

Maar ook nu, in een tijd waarin álles te vinden zou moeten zijn, heb ik het antwoord op de vraag over de betekenis van het liedje nog niet gevonden. En over Nice Device is evenmin veel bekend. Zelfs op de Wikipedia-pagina van hun thuisland Denemarken is de informatie summier. Ze ontstonden in 1992, verkochten 500.000 exemplaren van deze single, wonnen er twee Deens Grammy’s mee en gingen in 1996 weer uit elkaar. Meer niet. En als je héél goed zoekt, vind je ook nog een tweede single.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *