Akcent – Kylie

Erg subtiel waren ze niet, de heren van Akcent. Al begonnen ze in hun loflied op Kylie Minogue nog wel beschaafd. Ze nodigden haar uit om wat te dansen en daarna eventueel wat te zingen, maar al snel werd duidelijk wat ze écht wilden: ‘but I rather nail you in the backseat of my car’.

Een paar jaar eerder zou dergelijk hormonaal geweld niet zijn geaccepteerd. Bij hun oprichting in 1999 was er namelijk nog een vrouw aanwezig in de band. Die bestond toen alleen nog uit een zangeres en een mannelijke rapper. Samen scoorden zij een zomerhit in hun thuisland met Ultima vara. Maar de zangeres ging weg en werd vervangen door drie mannen.

Akcent werd vervolgens als boyband in de markt gezet. En ook in die samenstelling had de formatie succes, maar wederom reikte dat niet verder dan de landsgrenzen. Op zoek naar internationale erkenning gooiden ze in 2004 het roer volledig om en gingen ze aan de slag met een nieuw album. De mierzoete ballads werden ingeruild voor zomerse eurodance en ze brachten de single Kylie uit.


Ze hadden daarbij het voordeel dat de weg al was geplaveid was door O-Zone. De act uit buurland Moldavië had dé zomerhit van 2004 op hun naam geschreven. Met Dragostea din teï stonden ze vrijwel de hele zomer bovenaan in de Europese hitlijsten. Ook in Nederland, waar zij maar liefst 9 weken de hoogste positie bekleedden.

En ook de Oostblok-house van Akcent viel in de smaak. Kylie behaalde in 2005 de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. Maar omdat de zomer van dat jaar nou niet bepaald om over naar huis te schrijven was, bleven de plaatjes uit die periode niet echt bij. Ze waagden het jaar erop met Jokero nog een nieuwe poging, maar werden toen compleet naar de achtergrond verdrongen door zonnige knallers als Mas que nada, Toppertje en Boten Anna.

Kylie zou daarmee hun grootste hit in ons land blijven, want daarna zagen we ze niet meer terug. Het is overigens niet bekend of de Australische zangeres ooit op hun voorstel is ingegaan. Waarschijnlijk niet. Want in 2007 richtten ze hun pijlen op een andere superster: Madonna. Geïnspireerd door haar album Confessions on the dance floor schreef Akcent het nummer King of disco. Een hommage aan de zangeres die aan het eind van de clip zelf even langs lijkt te lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *