Babylon Zoo – Spaceman

Babyon Zoo - Spaceman

Het waren de hoogtijdagen van de happy hardcore. En dus hield ik de charts nauwlettend in de gaten om er op tijd bij te zijn als er wéér een nieuw pareltje op het punt stond om de Nederlandse Top 40 te bereiken. Want ja, eenmaal genoteerd in de lijst móest de omroep ze draaien in de wekelijkse uitzending. Buiten de hitlijst om kwam het namelijk maar bar weinig voorbij. Bijkomend voordeel was dat ik bij de Top 40 ook exact wist wanneer.

Soms zat ik met trillende vingers boven de ‘record’- en ‘play’-knop. Want ik wilde niet dat er ook maar één seconde kostbaar cassettelint verloren ging aan een nummer dat achteraf niet te pruimen was. Gelukkig had ik in al die jaren een bijzonder talent ontwikkeld. Aan de combinatie titel / artiest kon ik doorgaans wel zien in wat voor genre ik moest denken. 

Bij Babylon Zoo’s Spaceman stonden alle seinen bij mij op groen. Artiest: vinkje. Titel: vinkje. Dit kon niet missen. Dit werd genieten de komende drie minuten. Het lukte me óók nog om op tijd de beide knoppen in te drukken en ik leunde trots achterover. Voor eventjes. Toen opeens… wat was dít?! 

Ik voelde mij bestolen. 30 seconden van mijn cassettebandje besteed aan dit waardeloze nummer. Verspild aan een band die het kennelijk nodig had om onder valse voorwendselen dit braaksel de hitparades in te stuwen. In mijn hoofd hoorde ik een maniakaal lachende Henk Westbroek: “Dát had je niet verwacht hè. Met je ‘muziek'”.

Gelukkig werden ze daarna snel afgestraft. Want hoewel het in veel landen de hoogste positie bereikte, kwamen ze hier niet verder dan de 4de plaats. En daarna zouden ze nóóit meer terugkeren in de charts. Wel werd er nog een remix uitgebracht. Precies zoals het had liedje eigenlijk had móeten zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *