De Platenkast van mijn Vader – The Jumping Jewels

The Jumping Jewels - Wheels

Als opmaat naar, alweer, de tweede popquiz van de 60 en 70’er jaren, neem ik wederom een duik in mijn platenkast. Deze keer beland ik in de Haagse popscene van begin jaren zestig. Met maar liefst 2000 verschillende bandjes was deze toonaangevend in Nederland. Ik beperk me tot bandjes die toen de middelmaat ontstegen, om daarna min of meer terug te keren naar de anonimiteit. Deze week: The Jumping Jewels.

De Haagse band The Jumping Jewels was, ondanks de aanwezigheid van Johnny Lion, toch vooral een gitaargroep. De band begon in een periode dat ze moest opboksen tegen de gevestigde orde van de populaire muziek in Nederland en heeft daarmee de weg gebaand voor veel groepen na hen.

Het nummer Wheels, een cover van de Amerikaanse band The String-A-Lons, waarmee ze in 1961 samen op nummer 1 stonden, betekende de grote doorbraak. De uitvoering van My Bonny (My Bonnie Lies Over The Ocean), vooral bekend door de uitvoering van The Beatles in Hamburg in 1961, was hun eerste vocale nummer.

Uiteindelijk werd de megahit van Johnny Lion Sophietje de band fataal. The Jumping Jewels weigerden de orkestband van dit nummer op te nemen, waarna een andere band ‘The Jumping Pop-In’, werd ingehuurd. Dit betekende het eind van de samenwerking tussen The Jumping Jewels en Johnny Lion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *