Beastie Boys – Intergalactic

Beastie Boys - Intergalactic

Bij het schrijven van mijn vorige blog schoot ook dít plaatje door mijn gedachten. Want net als bij Babylon Zoo was het zo’n liedje waarbij ik bij de eerste tonen direct mijn oren spitste. Maar in tegenstelling tot bij Spaceman in 1996, werd ik dit keer níet teleurgesteld. De experimentele sound, de fijne beats en de goede hiphop-vibe, maar vóóral mijn steeds breder wordende smaak, maakten dat ik Intergalactic wél een toffe plaat vond. 

De Beastie Boys waren met dit album dan ook een iets andere weg ingeslagen. En dat had alles te maken met de toevoeging van Mix Master Mike aan de band: een ‘turntablist’ uit de Verenigde Staten die met zijn gescratch al veel prijzen had gewonnen. Het resultaat mocht er zijn: opnieuw scoorden ze een wereldhit.

Het nummer was overigens niet mijn eerste kennismaking met de Beastie Boys. Zij hadden vier jaar daarvoor een hit gehad met Sabotage. Dat was op zijn zachtst gezegd niet helemaal mijn kopje thee: veel gitaren en een hoop geschreeuw. En uiteraard kwam in die tijd (You gotta) fight for your right (to party) nog wel eens voorbij als we in de plaatselijke discotheek stonden. Maar ook dat was van een hele andere orde dan deze single.

En misschien dat dat ook een beetje tégen hen werkte. Want waar het in andere landen hoog in de hitparades te vinden was, met in het Verenigd Koninkrijk zelfs een vijfde plaats, bleef het in ons iets achter. Een 15de plaats in de Nederlandse Top 40 bleek het maximaal haalbare voor IntergalacticWe zouden ze daarna niet meer terugzien in de charts. De opvolger Body movin’ redde het net niet, al komt het op sommige festivals nog wel eens voorbij in de Fatboy Slim remix.

1 thought on “Beastie Boys – Intergalactic

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *