De Platenkast van mijn Vader – Q65

Als opmaat naar, alweer, de tweede popquiz van de 60 en 70’er jaren, neem ik wederom een duik in mijn platenkast. Deze keer beland ik in de Haagse popscene van begin jaren zestig. Met maar liefst 2000 verschillende bandjes was deze toonaangevend in Nederland. Ik beperk me tot bandjes die toen de middelmaat ontstegen, om daarna min of meer terug te keren naar de anonimiteit. Deze week: Q65.

Van alle Haagse beatbands die opkwamen in de jaren zestig was Q65 met afstand de ruigste. Q65, opgericht in 1965, stond bekend om zijn ruwe, bewust lelijke geluid. Oprichter Joop Roelofs bedacht de naam, die vooral modern en kort moest zijn; een letter en een getal. Geïnspireerd door de Rolling Stones nummers Susie Q en Route 66 kwam hij op Q65, want Q66 ‘bekte’ niet lekker.

Hun eerste hit You’re the victor bereikte de elfde plaats in de top 40. Het nummer onderscheidde zich vooral door het karakteristieke ‘Haagse Engels’ van zanger Wim Bieler. Voor hun tweede single The life I live werd uitgebreid reclame gemaakt. Zo reisden ze per rubberboot naar Londen.

Helaas kregen ze geen werkvergunning, waarna ze weer, zogenaamd, per rubberboot terugkeerden. Die werd pas enkele kilometers uit de Scheveningse kust gebruikt. Ze werden verwelkomd door zo’n 30.000 fans. Voor hen gaven ze een concert naast de pier. De single bereikte de vijfde plaats in de Top 40 en staat nog steeds in de Top 2000 (plaats 1332). Mede door drugsgebruik en de militaire dienst viel de band eind 1974 uit elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *