The Shamen – Ebeneezer goode

The Shamen - Ebeneezer goode

Het klonk begin 1993 als een echo uit een ver verleden: namelijk van vóór de jaarwisseling. En ik twijfelde. Zou ik het opnemen of niet? Natuurlijk, het was house, en house was de muzieksoort waarvan ik een maand geleden had besloten te gaan houden. Maar hoewel dit plaatje nieuw was, klonk het alsof het rechtstreeks uit het acid-tijdperk kwam gezeild. Niet bepaald mijn stijl.

Uiteindelijk besloot ik het toch op te nemen. En zo belandde Phorever people van The Shamen alsnog op mijn cassettebandje, te midden van alle eurodance die in die periode de hitparades bevolkte. Maar ik heb hem maar weinig geluisterd. Meestal spoelde ik direct door als ik de eerste tonen hoorde.

Al zou ik The Shamen later dat jaar nóg een keer opnemen. Niet met hun nieuwe single, maar, zoals duidelijk werd toen de DJ hem afkondigde, met een ‘oudje’. Ebeneezer goode uit 1992. En die plaat had weinig te maken met A Christmas carol. En al helemáál niet met die Bijbelse steen die de naamgever werd van heel veel kerken.

Nee, de single werd een van de meest controversiële nummer één-hits in het Verenigd Koninkrijk. En dat had alles te maken met de vele niet-zo-subtiele verwijzingen naar drugs. Wetende dat ‘E’ destijds straattaal was voor XTC, kreeg onder andere het refrein een heel andere lading (E’s are good / E’s are good / He’s Ebeneezer Goode) en dat was niet het enige dat de conservatieve Engelsen tegen de borst stuitte.

Het liedje van de Schotse rave-groep kreeg zelfs een ban van de BBC. En nadat zij vier weken de hoogste positie in de Britse hitlijsten hadden bekleed, werd de single zelfs uit de handel genomen. Volgens de bandleden omdat het onverwacht ‘lange’ succes hun verdere releaseschema in de war gooide.

In ons land gebeurde dat niet, vermoedelijk omdat wij destijds iets minder gevoelige oortjes hadden, maar ze waren óók alweer uit de hitlijsten verdwenen voordat het überhaupt overwogen kon worden. Het Nederlandse publiek gunde het plaatje maar 4 weken. En zo bleef, net als in veel andere Europese landen, Move any mountain hier hun grootste hit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *