Bianca Ryan – Why couldn’t it be Christmas every day?

Plotseling was hij er. Tussen alle volledig grijsgedraaide kerstklassiekers hoorde ik opeens dit nummer. Het was verfrissend, nieuw, maar niet ‘wij-willen-ook-een-kersthit-scoren-en-dus-doen-we-iets-met-kerstbellen-en-sneeuw’-nieuw, want daar werden er elk jaar al genoeg van gemaakt. En dat soort laffe pogingen was doorgaans geen lang leven beschoren.

Nee, ik vond dit liedje eigenlijk best wel leuk! Het klonk ook echt als een nummer dat de potentie had om uit te groeien tot zo’n plaat die je elk jaar weer terug hoort. En dan ook gelijk zó vaak dat het al vóór de Kerst je neus uit komt.

Maar… de prestaties in de Nederlandse Top 40 waren niet per se heel overtuigend. Een 15de plaats in het jaar van release bleek het hoogst haalbare. Het jaar erop hoorde ik hem echter weer, én vaak. Het jaar erop ook, en het jaar daarop, en het jaar dáárop… Een nieuwe kerstklassieker was geboren.

En al die jaren heb ik nóóit geweten dat dit vrolijke nummer gezongen werd door een kind. Want toen Bianca Ryan deze single uitbracht was ze nog maar 12 jaar. Ze had die zomer het allereerste seizoen van America’s got talent gewonnen. Een programma waarvoor ze bijna geen auditie had gedaan omdat ze nogal schrok van degene vóór haar: een vrouwelijke lilliputter met een baard die met fakkels jongleerde. Haar vader wist haar echter tóch over te halen en Bianca Ryan ging er uiteindelijk met de overwinning vandoor. Ze overtuigde de jury met haar krachtige, volwassen stem.

Maar na twee singles koos ze voor een leven buiten de spotlights. Een van die singles was dus dit kerstnummer. Gek genoeg haalde het nergens de hitparades, behalve in ons landje. En inmiddels is het een vaste waarde gedurende de donkere dagen voor Kerst en staat het steevast hoog in de Christmas Top 101 van Sky Radio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *