Captain Jack – Captain Jack

Met wijd opengesperde monden zaten we voor de TV. Het was 1996 en op TMF kwam voor het eerst Captain Jack van Captain Jack voorbij. Voor onze ogen dansten een handjevol prachtige vrouwen in legeroutfit. Maar dat was niet het meest in het oog springende. Er danste namelijk wel méér, wat nog eens extra werd geaccentueerd door de kletsnatte, volledig doorweekte witte shirtjes die de dames droegen.

Natuurlijk, we hadden heus wel eens video’s gezien die een stapje verder gingen, en ook wel eens video’s die héél veel stapjes verder gingen. Maar het tijdstip waarop deze werden uitgezonden redde je doorgaans niet, al was het alleen maar omdat je ouders anders begonnen te zeuren dat je ‘nu toch écht wel moest gaan slapen’. Kennelijk was deze clip wél door de zedencommissie gekomen, want hij was overdag regelmatig te zien en ook als je hem aanvroeg op The Box, kwam hij gewoon voorbij.

Het was dat het aantal keren dat de clip werd vertoond nog niet meetelde voor de positie in de Nederlandse Top 40, anders hadden ze het waarschijnlijk langer dan vier weken volgehouden op de eerste plek. Het had daar dan misschien zelfs wel afgelost kunnen worden door de opvolger: Drill instructorOok die plaat haalde namelijk de nummer één-positie maar de hegemonie van de Duitse act werd verstoord door Hava naquila van de Party Animals. Wel schaarde Captain Jack zich in een illuster rijtje door twee weken lang met twee nummers in de top 3 te staan.

Het legerthema sloeg dus overduidelijk aan in ons land. De term ‘legerhouse’ werd zelfs in de mond genomen. Alsof er elk moment een verzamel-CD zou kunnen uitkomen met naast Captain Jack ook nog andere acts die zich op het ‘genre’ gestort hadden.

Dergelijk leed is ons gelukkig bespaard gebleven. Want na die twee nummer één-hits liep het succes langzaam terug. Soldier soldier behaalde nog een vierde plaats, Little boy een achtste, maar daarna werd de top 10 niet meer bereikt.

Wellicht dat dat ook te maken had met de clips. Na de eerste video waren onze puberverwachtingen uiteraard hooggespannen, maar hoewel we nog veel dansende borsten en billen zouden zien, werd het nooit meer zo intrigerend als in die eerste clip.

Inmiddels is de echte Captain Jack niet meer. Hij kreeg een herseninfarct in 2002, herstelde volledig, vierde nog het tienjarig jubileum van de band maar een tweede herseninfarct werd hem uiteindelijk fataal. Hij overleed op 22 oktober 2005.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *