De Raggende Manne – Nee’s niks

De Raggende Manne - Nee's niks

Hij is mede verantwoordelijk voor de teloorgang van de gabberscene. Want toen Bob Fosko in 1996 samen met Ruben van der Meer een nummer één-hit scoorde met Gabbertjezorgde dat voor een stortvloed aan soortgelijke persiflages. De kinderachtige liedjes die het fenomeen ‘gabber’ volledig in het belachelijke trokken, zorgden er uiteindelijk voor dat weinig jongeren zich meer aangetrokken voelden tot de scene en het een zachte dood stierf.

Maar Bob Fosko is natuurlijk vooral bekend van De Raggende Manne. Samen met zijn band was hij de maker van wat waarschijnlijk de kortste single ooit is. Met op de B-kant het 7 seconden durende Ragflarz en op de A-kant de 6 seconden van Nee’s niks. Een single die geen hit werd in de Nederlandse Top 40. Niet omdat het slecht verkocht maar omdat een liedje volgens de statuten van de hitlijst minstens 60 seconden moet duren.

Het zal de mannen weinig hebben uitgemaakt. Ze hadden vooral plezier in het maken van muziek. Zo was de band ooit ook ontstaan. Een jamsessie in 1988 werd opgepikt door de VPRO die het vervolgens uitzond. Ze maakten vervolgens naam als podiumact met hun ‘hectische jazzpunk’ en braken echt door toen ze een aantal jaren later de CJP-prijs wonnen.

Hits onder hun eigen naam hebben ze nooit gehad, al kwam het voetbalplaatje Naar vore dicht in de buurt: het stond 7 weken in de Tipparade. Als Blunt Axe haalde Bob Fosko wél de Top 40 met Ben d’r helemaal klaar voor. En van De Raggende Manne zullen de meesten zich Poep in je hoofd wel herinneren. Met dit nummer traden zij op in een van de afleveringen van De Lullo’s van Jiskefet.

In 1999 werd de band opgeheven omdat het enthousiasme weg was. Bob Fosko bleef echter muziek maken en deed mee aan diverse projecten. In 2019 bracht hij zijn laatste plaat uit: Alles kleeft. Vlak vóór de bijbehorende tournee werd er echter slokdarmkanker bij hem geconstateerd. Maar hij wilde desondanks de toernee door laten gaan. Op 18 juni 2019 zong hij in de uitzending van Pauw  samen met zijn dochter het nummer Het klopt dat impliciet over zijn einde gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *