Laura Pausini – La solitudine

Laura Pausini - La solitudine

Vraag een Amerikaan naar Laura Pausini en hij zal zeggen dat zij een dance-artiest is. Het is een etiket waar de Italiaanse tot op de dag van vandaag nog van baalt. Een half jaar verbleef zij in de Verenigde Staten om na haar successen in Europa ook dáár door te breken. Kosten noch moeite werden gespaard. Diverse bekende producers en liedjesschrijvers vlogen in vanuit het hele land om die kans zo groot mogelijk te maken.

In 2002 resulteerde dat in haar eerste Engelstalige album. Voor de debuutsingle koos de platenmaatschappij voor Surrender. Die brachten zij vervolgens in diverse remixen uit. Alle inspanningen werden beloond: Laura Pausini steeg met haar single Surrender door naar de eerste plaats… in de Billboard Dance Club Songs.

En dus hoorde de Italiaanse zangeres wel vaak haar single voorbij komen, maar nooit in de originele versie. Toen de platenmaatschappij vervolgens tegen alle beloftes in ook de opvolger als dance-knaller in de markt zette en de zangeres een van haar werkjes opnieuw de dance-charts zag bestijgen, was ze er klaar mee. Ze trok de stekker uit het Amerikaanse project en keerde terug naar Europa.

Want daar kenden wij haar tenminste zoals zij ook zichzelf zag: als maker van gevoelige ballads. Haar debuut in ons land, La solitudine sloeg in 1993 in als een bom. Haar warme, krachtige stemgeluid leverde haar prompt een eerste plaats op in de Nederlandse Top 40. Én een cover van ‘s lands grootste zanger op dat moment: Paul de Leeuw, die er vervolgens óók de hoogste positie in de hitlijst mee veroverde.

Dat ging overigens wel ten koste van Laura Pausini zelf. Haar triomftocht door onze charts kwam tot een einde toen zij door Ik wil niet dat je liegt van troon gestoten werd. Ze zal zich er niet héél druk om hebben gemaakt. Want nadat haar eerste single door de uitgang was verdwenen, beleefde ze nogmaals succes met Strani amori. Het reikte tot de top 5. Ze zou daarna nog drie keer de Top 40 halen en sloot uiteindelijk die periode af met… Surrender. En zo is de cirkel weer rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *