Theo Maassen – Lauwe pis

Theo Maassen - Lauwe pis

Begin jaren ’90 was het héél normaal: eind januari, begin februari drongen de eerste carnavalshits de Top 40 binnen. Ik kan er zó weer een paar oprakelen: C’est Tout & De Kroeg, Franky Boy en natuurlijk good old André van Duin… Vooruit, zodra de laatste confetti was opgeveegd waren ze alweer uit de Top 40 verdwenen, maar ze stonden er wél!

Maar halverwege de nineties kwam daar de klad in. En dat terwijl het fenomeen carnaval inmiddels ook was ontdekt door de Randstad en elk jaar een steeds groter deel naar het zuiden trok om zich te verlustigen aan de Brabantse en Limburgse gezelligheid. In de hitlijsten was daar echter niets van terug te vinden.

De Nederlandse Top 40 heeft ooit een lijst gemaakt met de grootste carnavalshits. Veel moderns stond daar niet meer in. Voor de laatste grote carnavalskraker moeten we dertien jaar terug en komen we uit bij cabaretier Theo Maassen. Hij scoorde een nummer één-hit met het van ook maar énige politieke correctheid verstoken Lauwe pis.

Het was een liedje uit een van zijn shows dat hij oorspronkelijk a capella zong. Fons Merkies, schrijver van film- en musicalmuziek vond dat hij het op muziek moest zetten. Samen met carnavalsvereniging ‘De Kapotte Kontjes’ bracht hij daarop het nummer op single uit.

Het plaatje reeg vervolgens record aan record. Het werd eerste carnavalshit in meer dan 30 jaar die de hoogste positie bereikte. Maar na twee weken viel het plaatje in één keer terug naar plek 15. Op dat moment wederom een record: de snelst zakkende nummer één-hit. En toen het na zes weken uit de Nederlandse Top 40 verdween ging het de boeken in als een van de kortst genoteerde en veruit de minst succesvolle nummer één-hit uit de geschiedenis van de hitlijst. Maar dat maakte Theo Maassen ongetwijfeld… de pis niet lauw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *