Dana International – Diva

Dana International - Diva

“Wat?! Dat meen je niet?! Was zíj vroeger een hij?!” De hype was compleet. Europese media doken bovenop het verhaal dat al jaren bekend was in haar thuisland en de omringende landen. En prompt won de Israëlische Dana International het Eurovisie Songfestival.

Geboren als Yaron Cohen boekte zangeres in de beginjaren van haar carrière succes als de allereerste Israëlische drag queen en parodieerde in haar performances beroemde zangeressen. Ze werd ontdekt door een landgenoot, een DJ, die met haar een eerste single opnam. Haar satirische versie van Whitney Houston’s My name is not Susan werd een onverwacht grote hit in haar eigen land. Het bereikte zelfs de gay-scene in New York. 

Het geld dat ze ermee verdiende stelde haar in staat om naar Londen te vliegen en daar een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Iets dat in Israël en de omliggende landen voor veel ophef zorgde. Desondanks gingen haar albums als warme broodjes over, maar helaas voor haar ook vooral ónder de toonbank waardoor ze er weliswaar status, maar geen geld mee verdiende.

Haar transseksualiteit bleek daarnaast ook erg lang een te groot obstakel om haar ultieme droom in vervulling te laten gaan: net als haar idool Ofra Haza op het podium van het Eurovisie Songfestival te schitteren. Tót 1998, toen de Israeli Broadcasting Company haar selecteerde om mee te doen aan het liedjesfeest met Diva.

Het Europese publiek was zó onder de indruk van haar verhaal dat zij haar de meeste punten gunden. En zo overtróf zij uiteindelijk zelfs de prestatie van haar grote voorbeeld. Die moest in 1983 genoegen nemen met een tweede plaats achter de Luxemburgse inzending. En als bonus werd Diva ook nog eens een flinke hit werd in vrijwel alle Europese landen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *