De Platenkast van mijn Vader: After Tea

After Tea - Not just a flower in your hair

Als opmaat naar, alweer, de tweede popquiz van de 60 en 70’er jaren, neem ik wederom een duik in mijn platenkast. Deze keer beland ik in de Haagse popscene van begin jaren zestig. Met maar liefst 2000 verschillende bandjes was deze toonaangevend in Nederland. Ik beperk me tot bandjes en artiesten die toen de middelmaat ontstegen, om daarna min of meer terug te keren naar de anonimiteit. Deze week: After Tea.

After Tea ontstond medio 1967, toen drie leden van de Tee Set, onder wie Hans van Eijck, na een conflict met leadzanger Peter Tetteroo en de manager, besloten voor zichzelf te beginnen.

In de geest van de Flower Power, die dat jaar op zijn hoogtepunt was, scoorde de groep een hit met de poldervariant Not just a flower in your hair. De charme van dit nummer was voor een deel ontleend aan het door een kinderkoor gezongen “ben je boos, pluk een roos en zet ‘m op je hoed”. Het nummer reikte tot een tiende plek in de top 40.

In 1968 maakte de groep onder de naam De Martino’s een soort “one day fly” met de smartlap Moest dat nou, dat tot plaats 16 reikte. Een parodie op het nummer Waarom heb je mij laten staan van De Heikrekels die daarmee toen succesvol aan de weg timmerden.

After Tea bleef platen uitbrengen maar verder succes bleef achterwege. In 1969 keerde Hans van Eijck terug naar de Tee Set, waar hij onder meer verantwoordelijk was voor de internationale hit Ma belle amie. Zijn terugkeer betekende ook min of meer het einde van After Tea.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *