De Platenkast van mijn Vader – Zijn favoriete nummers

Platenkast van mijn Vader - Finale

Als opmaat naar, alweer, de tweede popquiz van de 60 en 70’er jaren, neem ik wederom een duik in mijn platenkast. Aan de vooravond van De Platenkast van mijn Vader-Popquiz beperk ik mij echter niet tot bandjes en artiesten die de middelmaat ontstegen, om daarna min of meer in de anonimiteit terug te keren, maar laat ik mijn favoriete nummers horen van de bands die wél tot grote hoogte stegen.

Shocking Blue

Shocking Blue werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die naar eigen zeggen, bij The Motions aan zijn plafond was gekomen. Hij rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene. In eerste instantie koos hij voor Barry Hay, die toen net The Haigs had verlaten. Hay bedankte echter voor de eer. Van Leeuwen sprak vervolgens de historische woorden: “Hier zul je nog spijt van krijgen”. Mijn favoriete nummer:

Sandy Coast

In oktober 1961 richtte de toen 14-jarige Hans Vermeulen in Voorburg de Sandy Coast Skiffle Group op. Hans Vermeulen wilde zijn broer Jan als gitarist. Die wilde wel, maar alleen op voorwaarde dat de groep geen skiffle meer speelde. Daarop werd de naam veranderd in de Sandy Coast Rockers, later ingekort tot Sandy Coast. Mijn favoriete nummer:

Earth & Fire

De gebroeders Koerts waren al vanaf hun veertiende actief als The Singing Twins. In 1967 richtten zij de band Opus Gainfull op. Met de komst van een zangeres, later opgevolgd door Jerney Kaagman, werd de naam veranderd in Earth & Fire. De formatie brak in 1970 door met het door George Kooymans geschreven Seasons. Mijn favoriete nummer:

Golden Earrings

In 1961 vormde de toen 13-jarige George Kooymans, met zijn buurjongen en andere vrienden uit de buurt, de band The Golden Earrings. Nu een van de langst bestaande bands ter wereld. Met de nummers Please go en That day was de nationale doorbraak een feit. In 1968 neigde de groep meer naar de wat ruigere rockmuziek, waarin nieuwkomer Barry Hay een groot aandeel had. De band verkocht wereldwijd miljoenen albums en genoot in de jaren zeventig en tachtig een internationale sterrenstatus. Mijn favoriete nummer:

Coldplay
Ik sluit af met een kleine ode aan Den Haag tijdens een optreden van een beroemde band uit Engeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *