ESF 2019 – Barbara blikt terug

Eurovisie Songfestival 2019

Vreemde acts, gevoelige liedjes, en na 44 jaar éindelijk weer eens een overwinning voor Nederland. Traditiegetrouw zat ook dit jaar Barbara weer klaar met haar notitieblok om tijdens het Eurovisie Songfestival haar deskundige licht over de acts te laten schijnen.

De finale begint met een mooi vlaggenspektakel dat wordt onderbroken door zangstukjes van verschillende Israëlische inzendingen. Dan gaat het eindelijk beginnen.

De liedjes

1. Malta: het land dat het Eurovisie Songfestival mag aftrappen. Wie herinnert zich haar niet? Het jonge meisje dat in de 2de halve finale al kapot ging van de zenuwen en als laatste werd opgenoemd om door te gaan naar de finale. Ze trapt af met een vrolijke lach, maar helaas klinkt het toch niet echt zuiver. Of misschien komt het omdat ze zingt dat ze een kameleon is? Ach… ze heeft plezier en meedoen is belangrijker dan winnen 😉

2. Albanië: Wie had dít verwacht de afgelopen halve finale? Weinig denk ik. Ze was zomaar door naar de finale! Zang in eigen taal en hoog soort van Pochahontas-gehalte qua looks, met veel gejubel. Zal ongetwijfeld erg mooi zijn als je het verstaat, maar hier op de bank zijn het meer haar ‘chips’ oorbellen die de aandacht trekken.

3. Tjechië: Beetje verwarrend is het wel. 3 boys met een rood, geel en zwart truitje aan Is het nu toch stiekem België die op het podium staat? Het is in ieder geval een catchy deuntje en een steady optreden. Alleen dat drumstel. Het is een maatje of 8 te klein voor de gast die erop zit te rammen. Denk niet dat-ie uit de muziekwinkel komt maar besteld is bij Intertoys… Maar eerlijk is eerlijk: goed gezongen en stiekem toch wel een leuke act.

4. Duitsland: Het begint al met het nadenken over de naam van de act en het nummer. Sister met het nummer Sisters. Dame 1 begin heel erg nerveus en niet zuiver. Nadat dame 2 erbij komt gaat het iets beter maar het nummer kan mij niet echt boeien. Het blijft onzuiver, jammer. We hebben wel eens beter gehoord van Duitsland.

5. Rusland: Deze act wordt gezien als een van de kanshebbers van de avond. Hij begint ook sterk en zuiver gezongen. Goede uithaal en goede act ook. Compleet met douchehokje en al op het podium, Karwei zou er jaloers op worden. Maar goed, daar kijken en luisteren we wel doorheen. Knappe truc met verschillende schermen ook. De laatste uithaal was ‘gelukkig’ wat onzuiver. Zou dat onze redding zijn?

6. Denemarken: Een schattig ‘schoolmeisje’ komt op het podium. Hmmm.. Waar ken ik dat melodietje toch van? Ah ja! Dat is het. Het lijkt op Lemon tree van Fool’s Garden. Zo probeert ze het publiek voor zich te winnen. Ineens lijkt ze wel wat in de war? Zingt ze nu Frans? Jazeker.. en ze zit samen met een paar andere dames ook op een rij. Net 5 kleine kleutertjes. Maar vooruit, het klinkt schattig, maar het is verder geen spektakel.

7. San Marino: Ah ja, wat een sympathieke man! Hij doet erg zijn best, deze zingende ‘tandarts’ maar we worden toch wel afgeleid door het gehijg door zijn zang heen. Na na na… nee, nee, nee… Sorry Serhat.

8. Noord- Macedonië: Een heel gevoelig nummer, ze begint wat vaag en vals. Even was er twijfel of het wel Engels was. Maar het ‘zusje van Elsa’ komt daarna beter op gang. Zit zeker echte emotie in haar optreden. Het is zeker een van de betere zangeressen op het festival. De laatste uithaal gaat ook niet helemaal zuiver op het eind. Zou ze de top 10 halen?

9. Zweden: Dit is concurrent nummer 2 voor ons. En hij doet ‘sort of’ met 2 nummers mee vanavond (hij schreef ook het nummer van Engeland). Hij begint sterk, ook wat last met een uithaal. Verder prima optreden. Toch heb ik na 375 keer ‘too late for love’ het wel een beetje gehad, en vind ik het wat saai. Maar goed, we gaan het zien. Zeker wel een top 5 kanshebber.

10. Slovenië: Dit optreden is bij voorbaat al bestempeld als het meest saaie en slaapverwekkende optreden van de hele avond. De gezichtsuitdrukking van het zingende meisje is net zo erg. Het voelt een beetje alsof ze een riedeltje moet ‘afspelen’. Waar herken ik de klanken van het intro nu weer van?? Ah ja, het lijkt erg veel op David Bowie’s This is not America. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, komt in mij op… Next!

11. Cyprus: Deze Madonna copy-cat probeert met haar kroonluchter pakje wat afleiding te creëren. Oké, kijk nu, er wordt een jasje uitgetrokken om nog meer afleiding te krijgen. Haar zang blijft vals, nice try. Volgende graag!

12. Nederland: DUNCAN!! Ons Neerlands trots komt op. Al is het nummer al helemaal grijsgedraaid op de radio, als hij live begint te zingen krijg ik er kippenvel van. Hij begint spot on en zonder de zenuwen van afgelopen donderdag. Het publiek zingt af en toe al mee met het refrein. Hij heeft oprecht goed gezongen, zonder foutjes. Nu fingers crossed!

13. Griekenland: Eh, ja… wat kan ik hier nu van zeggen? Waar kijk ik nu eigenlijk naar? Naar een soort suikerspinbol met 3 danseressen in een gele outfit dat mij doet denken aan 3 angry birds? Ze zingt echt compleet uit de toon.. pfff… volgende alstublieft.

14. Israël: Deze Freddy Mercury look-a-like begint wat zenuwachtig, maar hij probeert zich te herpakken. De belangrijkste boodschap I am someone is wat hij maar herhaalt. Verder komt-ie in mijn optiek niet echt uit de verf. Het publiek vindt het geweldig. Maar ja, dat is het thuisfront. Benieuwd naar de ‘vakjury’.

15. Noorwegen: Een goed uptempo nummer met een hele goede zangeres, een side-kick zanger en een kale Viking. Deze laatste maakt een statement om in het ‘Sami’ een tussenstuk te zingen. De taal is jarenlang verboden geweest in dat land (als ik het goed heb onthouden 😉). Op zicht best leuk om naar te luisteren. Ben benieuwd hoe ze gaan scoren.

16. Engeland: Deze jonge gast begint meteen lekker zenuwachtig. Hij probeert het nog goed te maken, met een uithaal, maar helaas niet gelukt. Ik vind het een hoog Jamaï-gehalte. Helaas geen topper voor Engeland.

17. IJsland: Oh my, ongetwijfeld de meest bizarre act van dit Eurovisie Songfestival. Zoals het commentaar op de tv al eerder luidde; Deze gasten komen rechtstreeks uit de SM-kelder het podium opgerold. Het is een niet te volgen gekrijs en vol verbazing kijk ik naar alle ‘deelnemers’ op het podium. Het land is nu officieel omgedoopt naar Krijsland… Mindblowing, dat dan weer wel.

18. Estland: Deze vrolijke zanger met gitaar begint ook iets uit de toon. Iedereen kijkt naar zijn gezicht op de camera en ineens hoppa, de gitaar is verdwenen! Hans Klok is er niets bij! Het zal de rest van de avond het meest bewaarde geheim blijven. Zang is verder niet echt hoogstaand, maar hij is goed met de camera dus vooruit. Voordeel van de twijfel dan maar.

19. Wit-Rusland: Jong meisje van een jaar of 16 die al met lieslaarzen op het podium springt. Beetje Britney Spears-achtige act. Tsja, ze probeert het goed enzo maar het is ook niet altijd even zuiver helaas. Ik denk dat ze nog even een paar jaar wat meer ‘vlieguren’ moet gaan maken. Kom over een jaar maar weer terug om het te proberen meid.

20. Azerbeidzjan: Het begint met een goede beat en aparte animatie van een hart op zijn hart. En het heeft ook nog een catchy melodietje. Ook zingt-ie nog goed. Dit zou zo maar eens een top 10 topper kunnen worden. Ben benieuwd.

21. Frankrijk: Eh.. er treedt een ‘het’ op? Is het nu een mannelijke vrouw of een vrouwelijke man? Confused! Het begint wel met een mooie gezichtsanimatie. Maar het is wel in het Frans. Het is vast mooi enzo maar de boodschap komt bij mij in ieder geval niet echt over. Raakt mij verder ook niet echt. Volgende graag.

22. Italië: Eh wat? Soort van Italo-rap achtig iets. Klinkt op zich wel leuk, maar wat ie nu precies bedoelt ermee? No idea. Maar er zit ook wel weer een ritmisch ‘mee-klappertje’ in. En dat is nu net een van de Songfestival items in een nummer wat altijd wel goed scoort.

23. Servië: Ze doet goed haar best om melo-dramatisch over te komen. Ze heeft alleen zulke dreigende ‘sieraden’ om dat Danearys van Game of Thrones zich afvraagt of ze de overblijfselen van de Iron Throne om heeft gedaan. Maar eerlijk is eerlijk, verder goed gezongen.

24. Zwitserland: Ah eindelijk een frisse jongen met een opzwepend nummer. Goede zang, leuke dans act! Hier worden we vrolijk van. Eindelijk een leuk nummer om naar te kijken en luisteren. Yes! Het kan dus wel! Ik ben fan!

25. Australië: Het land op ‘invite’ weet na een paar redelijk goede inzendingen hoe de poppenkast van het Eurovisie Songfestival werkt. Show, show en nog eens show. Een jodelende ‘Elsa’ of het nieuwe Vrijheidsbeeld – wat je wilt – die wat zingt op een bewegende stok. Als je er lang naar kijkt wordt je er misselijk van of je zit in spanning af te wachten of die achtergrond dames, ook op stok,  tegen elkaar aanklappen. Dat gebeurt uiteindelijk gelukkig niet. Tjsa, is het mooi? Ik weet het niet. Het is niet slecht gezongen, knap optreden, dat wel.

26. Spanje: De afsluiter van deze enerverende avond. Lekker zomer hitje! Mooie dans act. Hij krijgt al snel de hele zaal mee. Misschien muzikaal niet het beste, maar zeker wel een goede afsluiter van de avond.

Madonna

Om de avond wat op te vullen hebben ze een icoon gevraagd om op te treden. Ze gaat haar nieuwe singel te gehore brengen, maar dat komt nadat ze ‘live’ Like a prayer aan ons laat horen. Het begint helemaal uit de toon. Helemaal verbaasd zat ik te luisteren.

Wat is hier aan de hand? Oké, het is bekend dat ze live niet meer op haar best is, maar het lijkt wel of ze het niet goed hoort, of dat ze al na het rustig van trappen lopen buiten adem is ofzo. De gemiddelde Eurovisie Songfestival-zanger doet het dan toch echt beter.. De twee nummers die daarna volgden, met autotune, waren beter voor het oog en oor. Wow…

En dan: de uitslag!

Na een horrortelling van de vakjury komt dan eindelijk de tele-voting. Hartkloppingen, ongeloof, hard geroep naar de TV om de 12 punten voor Nederland, kinderen die op de bank springen omdat ze het niet willen geloven, het roepen om minder punten voor Zweden of Italië. Noem maar op. Het was een gekkenhuis bij mij thuis. En dan is het zover. Duncan zit vol zenuwen samen met de Zweedse zanger te wachten op de ontknoping. ‘We’ staan bovenaan. En dan volgt het verlossende woord. “The winner of the 2019 Eurovision Song Contest is: THE NETHERLANDS”. Whoohoo! We did it! Na 44 jaar wint de kwaliteit het van de poppenkast. Duncan bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *