De Platenkast van mijn Vader – Revolution 9

The Beatles - Revolution 9

door Erwin Herkelman – Het was een van de meest bijzondere fragmenten in De Platenkast van mijn Vader-Popquiz van 19 mei 2019: Revolution 9 van The Beatles. Hij kwam voorbij in de ronde waarbij de liedjes achterstevoren werden afgespeeld. Maar weer omgedraaid bleek het nummer minstens net zo vaag. Een samenvoeging van gesprekjes, muziekfragmenten en geluidseffecten die elkaar afwisselden, afkomstig van het album The Beatles, ofwel The White Album uit 1968.

Het idee kwam van John Lennon, maar collega Paul McCartney en producer George Martin deden er álles aan om het nummer van het album te weren. Het hielp niet: het muzikale experiment belandde tóch op de LP. Met ruim 8 minuten is het het langste nummer dat ooit officieel door The Beatles is uitgebracht.

De studentenrellen in Parijs in mei 1968 vormden de inspiratie voor Lennon. Hij wilde met de plaat het geweld van die revolutie weergeven. Revolution 9 kreeg echter een heel andere lading toen complotdenkers ermee aan de haal gingen. Zij beweerden dat Paul McCartney op woensdag 9 november 1966 was omgekomen bij een auto-ongeluk. The Beatles zouden hem vervolgens hebben vervangen door een dubbelganger, William Campbell. Die theorie kreeg zelfs een naam: de ‘Paul is dead‘-theorie.

De geruchten kwamen voor het eerst naar voren in 1969. Ze werden gevoed doordat The Beatles sinds 1966 al geen live-optredens meer hadden gedaan. Hun volgende album liet vervolgens langer op zich wachten dan anders. Want waar ze normaal gesproken aan het einde van elk jaar met een nieuwe LP kwamen, moesten de fans nu wachten tot februari van het jaar daarop. Volgens de complotdenkers het bewijs dat de ‘nieuwe Paul’ moest worden ingewerkt.

En Revolution 9 zou bol staan van de aanwijzingen. Auto’s die raceten, loeiende sirenes, het geluid van brand… Als je hem achterstevoren afspeelde hoorde je daarnaast regels als “Turn me on, dead man”, “Paul is dead” en nog veel méér andere hints naar dat fatale auto-ongeluk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *