Doop – Doop

Doop - Doop

Een kleine 100 jaar geleden deed iedereen het: de charleston. De dans zat in de Broadway-musical Runnin’ wild en zou mede daardoor de jaren erna enorm aan populariteit winnen. Tijdens de houseparty’s zagen Ferry Ridderhof en Peter Garnefski veel overeenkomsten tussen het bewegingen van de ravers en de pasjes behorend bij de charleston. Ze begonnen te experimenteren met de ritmes van de dans uit de roaring twenties, voegden er vervolgens snufje muzikale LSD aan toe en vulden het geheel aan met vocalen. Doop was geboren.

Het was simpel: je vond het vreselijk, of je hield ervan. Ik hoorde absoluut bij die laatste categorie en overwoog zelfs het singletje te kopen. Ik deed het niet, maar kreeg het uiteindelijk alsnog in handen door de aanschaf van mijn allereerste verzamelcassette, Serious Clubhits. Doop schopte het tot plaats 11 in de Nederlandse Top 40. In Engeland stond het zelfs drie weken op nummer één.

De haters zouden het overigens zwaar te verduren krijgen. Want het succes van het übervrolijke liedje werd hen nog even flink ingewreven toen drie maanden later Doop (the remixes) de hitlijst binnenkwam. Maar de gifbeker bleek nog lang niet leeg: want ook Huckleberry Jam en Ridin’ werden hits.

En dat terwijl het voor producers Ferry & Garnefski vooral een gimmick was. Ze maakten de dancenummers voor de lol en waren dan ook zelf verbaasd over hun doorbraak. Het zette hen wel op de kaart, want van alle beetje clubhits uit het begin van de jaren ’90 is wel een ‘Ferry & Garnefski-remix’ bekend.

Het was niet het enige dat ze deden. En hoewel ze na hun vier hits niet verder gingen onder de naam Doop, wisten ze wel nog een paar keer de mondiale hitlijsten te bereiken. Als Hocus Pocus scoorden ze nog een nummer één-hit met het stevige Here’s Johnny. Een plaat die hier pas in de remix enigszins succes boekte met vier weken Tipparade. Maar mijn persoonlijke favoriet is toch echt Don’t go van Boobytrax. Een vergeten eurodance-remix van de klassieker van Yazoo die wel onze nationale hitlijst wist te bereiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *