Korn – Freak on a leash

Korn - Freak on a leash

Ik was al eerder teleurgesteld geweest in mijn vaste muziekmaat Arjan. Maar waar hij nú mee kwam, ging echt álle perken te buiten. Want terwijl ik met hem feesten als Sensation en Trance Energy afstruinde, flirtte hij gewoon met een heel ander soort muziek. Hij had zelfs het álbum van Korn. Snoeiharde gitaren, maar dan gemixt met hiphop.

Blij werd ik er niet van. Wat een herrie vond ik het. En dan ook nog die wazige tekenfilm-clip erbij waar ik helemaal niks van begreep. Al waren de critici het niet met mij eens. Korn won er zelfs twee MTV Video Music Awards mee: een voor ‘Best Editing’ en een voor ‘Best Rock Video’ en een jaar later óók nog een Grammy Award.

Maar om nou te zeggen dat hun muziek vulgair, obsceen en specifiek bedoeld was om te beledigen, ging me wat te ver. Dus ook ik heb smakelijk gelachen om de beslissing van een onderdirecteur van een high school in Michigan die een student twee dagen schorste vanwege het dragen van een shirt van de band. Niet met een doodshoofd of iets dergelijks, maar met enkel de bandnaam erop. Maar dat was volgens haar genoeg: het was immers bekend dat de band bijzonder beledigende teksten bezigde.

Een lachertje natuurlijk. Maar de band zelf was furieus en spande een rechtszaak aan. Tot een uitspraak kwam het echter niet. De bandleden trokken zich uiteindelijk terug vanwege persoonlijke redenen. Wat bijzonder jammer was. Want een school die op een dergelijke manier inbreuk maakt op de kledingkeuze van haar studenten, had best een tik op de vingers mogen krijgen.

In Nederland was Freak on a leash hun enige Top 40-notering. Maar dat die plaat inmiddels tot de klassiekers in het alternatieve genre wordt gerekend, is te zien aan het feit dat zij sinds 2018 in de Top 2000 staan genoteerd. Inmiddels rammelen zij zelfs aan de poort van de bovenste 1.000.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *