Van Halen – Jump (live)

Van Halen - Jump

Hier had natuurlijk een stuk van collega redactielid Niek moeten staan. Gisteren overleed namelijk een van zijn favoriete gitaristen. De in Nederland geboren Eddie van Halen stierf gisteren op 65-jarige leeftijd aan keelkanker. Door fysieke ongemakken is Niek echter niet in staat om wat te schrijven en moeten jullie het met mijn herinnering doen.

Zelf leerde ik Van Halen kennen toen ik, na het horen van de eerste noten van Jump naar mijn cassettedeck vloog om het liedje op te nemen. Want achter zo’n fantastisch intro kon alleen maar een héél gaaf housenummer komen. Niet dus.

Toch doorstond het nummer zelfs mijn tand des tijds, want ondanks mijn toenmalige aversie tegen alles met een gitaar, hield het stand op mijn cassettebandje. Ik vond het intro veel te tof om het te overschrijven met een ander plaatje. En dat was ook een verdienste waar hij om geprezen wordt: hij bracht de hardrock naar een veel breder publiek.

Niek is een groot fan. Door hem leerde ik het verhaal kennen van Beat it. Een van de grootste hits van King of Pop Michael Jackson met die beroemde gitaarsolo waar Eddie van Halen niet meer dan een kratje bier voor wilde hebben. Maar ook leerde ik Eruption kennen. Een Guitar Hero-classic waarin Van Halen laat horen wat een ongelooflijke geweldenaar hij is.

Een nummer, waarin hij een destijds nog weinig bekende techniek liet zien: tapping. Ofte wel, tegelijkertijd met de rechter- en linkerhand de nek van de gitaar bespelen. Hij had het afgekeken van Jimmy Page en werd vervolgens degene die deze techniek populair maakte. In 2012 werd hij mede daardoor door de lezers van het Amerikaanse magazine Guitar World uitgeroepen tot de beste gitarist ter wereld.

Naast Jump behoort ook Ain’t talkin’ ’bout love tot mijn persoonlijke favorieten. Lang niet zo bekend, behalve dan als sample in Ain’t talkin’ ’bout dub van Apollo 440, via welk nummer ik het origineel van Van Halen ook leerde kennen. Wat mij betreft een mooi eerbetoon vanuit de elektronische dansmuziek aan de grote gitarist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *