Pras Michel feat. ODB & Mya – Ghetto supastar

Pras Michel feat ODB & Mya - Ghetto supastar

Afgelopen vrijdag overleed Kenny Rogers. Hij was een van de grootste country-artiesten ooit. Zijn imposante carrière van meer dan 50 jaar leverde wereldwijd 60 hitsingles, 25 nummer één-hits en 50 gouden albums op. En toch, in de jaren ’90 had ik nog nooit van de beste man gehoord. Dolly Parton kende ik dan weer wel. Al wist ik niet veel méér van haar dan dat zij een gigantische voorgevel had.

Het duo zou echter ongemerkt mijn muzikale leven binnensluipen toen in 1998 Ghetto supastar (that is what you are) uit werd gebracht. Een samenwerking die wat mocht kosten: Pras Michel van de Fugees, Ol’ Dirty Bastard van de Wu-Tang Clan en Mya. 19 jaar nog maar, en in ons land nog betrekkelijk onbekend, maar in de Verenigde Staten al verantwoordelijk voor de verkoop van een paar miljoen verkochte platen.

Het werd een enorme hit in ons land. Drie weken lang stond het trio bovenaan de Nederlandse Top 40. En daarmee deden ze het beter dan Islands in the stream, dat in 1983 niet verder kwam dan de vierde plaats. De oorspronkelijke schrijvers, de gebroeders Gibb, namen overigens niet veel later ook nog hun eigen versie van het origineel op, waarin zij het laatste refrein vervingen door dat van Pras Michel.

Pras Michel zelf zouden we nóg een keer op de nummer één-positie aantreffen in de Nederlandse Top 40. Samen met Dante Thomas maakte hij Miss California. Een gigantische zomerhit in 2001. Ol’Dirty Bastard was toen al enige tijd de weg kwijt. Verstrikt in diverse rechtszaken, een bizarre actie tijdens de Grammy’s in 1998 en een maand spoorloos toen hij een door de rechtbank opgelegd rehabilitatieprogramma niet wilde volgen. Een triest verhaal dat uiteindelijk in 2004 eindigde met een dodelijke cocktail van drugs en pijnstillers.

En nachtegaaltje Mya? Zij zou nog diverse hits scoren in ons land met als hoogtepunt haar samenwerking met Christina Aguilera, P!nk en Lil’ Kim voor de soundtrack van de film Moulin Rouge. Maar mijn persoonlijke favoriet van haar hand komt óók van een film: Rugrats, The Movie. Een half jaartje na Ghetto supastar (That is what you are) zong zij wederom een samenwerking de hitparades in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *