Ginuwine – Pony

Ginuwine - Pony

Ik mocht dan wel 16 zijn, maar ik wist heel goed dat dit nummer van Ginuwine níet over een Shetlander ging. Het paard op de hoes veranderde daar écht niets aan. Ik wist eveneens dat het niet ging over het haar dat voor mijn ogen hing als ik mijn scheiding weer eens niet op orde had. En ja, ik wist óók waarover het dan wél ging.

Maar elk jaar tijdens de uitzending van de 90’s Top Zoveel komt het verhaal wel weer een keer langs. Het onschuldige paardenmeisje van pakweg 12 jaar dat het destijds zó’n leuk liedje vond dat zij het elke keer opnieuw hard meezong, zich volkomen onbewust van de eigenlijke betekenis van de songtekst.

Het mag daarom een wonder heten dat dit nummer zo’n groot succes werd in het überpreutse Amerika. Óf misschien eigenlijk ook wel juist helemaal níet. In het land dat de dubbele standaard zo’n beetje uitvond haalde het uiteindelijk de 6de plaats in de belangrijkste hitlijst: de Billboard Hot 100. Het wordt bovendien gezien als een van de meest relevante platen binnen het genre. Met Pony maakte de wereld namelijk ook voor het eerst kennis met Timbaland. Het bijzondere ritme, de kenmerkende bassline en het veelvuldige gebruik van de vocoder zouden de blauwdruk vormen voor zijn talrijke latere producties.

En waar Ginuwine op de vleugels van deze legendarische R&B-producer in de Verenigde Staten na de Prince-cover When doves cry het succes wist te continueren, hoorden wij pas twee jaar later weer van van hem met Same Ol’GEn ook daarna was het weer even stil rond de aalgladde rapper/zanger.

In 2002 leverde een samenwerking met P. Diddy hem echter opnieuw een grote hit op in ons land. Als featured artist deed hij mee op I need a girl (part two) en behaalde daarmee de top 3. Het werd daarmee de best presterende single met zijn naam erop. Nog één keer haalde hij de Nederlandse Top 40 maar daarna werd men hier niet meer warm van zijn muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *