Girls Aloud – Sound of the underground

Girls Aloud - Sound of the underground

Het lot van winnaars van een TV-talentenjacht staat doorgaans van tevoren vast: de populariteit wordt in korte tijd naar ongekende hoogten gestuwd, inclusief flitsende marketingoffensieven en beelden van gillende fans. Er volgt vervolgens één grote hit en daarna dooft het als een nachtkaars uit. We horen er nooit meer wat van en zien ze in het gunstigste geval alleen nog terug in een musical.

Maar ze bestaan echt: winnaars van talentenjachten die uitgroeien tot ware hitmachines. Er zijn er zelfs die uiteindelijk succesvoller waren dan pakweg, iconen als de Spice Girls. Begin september 2002 startte op het Engelse ITV Popstars the rivals. De inzet was niet mals: met Kerst op één in de Britse hitlijsten. Een ereplaats. Er werden een boy- en een girlband geformeerd die die strijd aangingen. De girlband won.

Het liedje bleef er vier weken op één staan, maar dat niet alleen, de single betekende ook nog eens direct de internationale doorbraak van Girls Aloud. Onder andere naar ons land, waar ze een top 10-notering scoorden. Maar ook in de rest van Europa waren ze in de charts te vinden.

De successen stapelden zich daarna vooral in Engeland op. Alle singles die zij uitbrachten, belandden daar in de top 10. En daarmee deden ze het beter dan die ene andere beroemde Engelse girlgroup. In ons land bleven hun prestaties daar echter ver bij achter. Na hun debuutplaat zou Girls Aloud nog maar twee keer de Top 40 halen, met als grootste succes een cover van de grootste hit van The Pointer Sisters: Jump.

Toen de band in 2009 tijdelijk uit elkaar ging, maakten vier van de vijf dames een andere keuze voor hun carrière. De meesten gingen richting acteer- of modellenwerk, en een ander zette een eigen make-uplijn op. Alleen Cheryl Cole bleef haar ambt als zangeres trouw. En dat bleef niet zonder resultaat. Het jaar erop scoorde zij een monsterhit met Fight for this love en ook haar samenwerking met Will.I.Am leverde nog een hit op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *