Golden Earring – Burning stuntman

Golden Earring - Burning stuntman

Afgelopen vrijdag bereikte ons het slechte nieuws dat George Kooymans moet stoppen met optreden. Er is bij de grondlegger van de Golden Earring A.L.S. geconstateerd. De band heeft daarom besloten om helemáál te stoppen. Daarmee komt een einde aan de misschien wel de grootste rockband van Nederland. Met nummers als Twilight zone, Long blond animal en When the lady smiles veroverden ze ons land. Met Radar love zelfs ook Amerika en vele andere landen.

George Kooymans legde samen met Rinus Gerritsen in 1961 het fundament voor de band. Hun eerste optredens deden ze als The Tornados, maar toen bleek dat er al een band was met die naam vernoemden ze zich naar de eerste plaat op hun repertoire: Golden Earrings. Het zou het begin zijn van een lange carrière, die zelfs tot ver voorbij ‘mijn’ tijd reikte.

Want in de jaren ’90 waren ze nog steeds regelmatig in de Top 40 te vinden. Het waren weliswaar niet de hitnoteringen uit hun hoogtijdagen, maar ze speelden zeker nog een deuntje mee. Het ging echter volledig aan mij voorbij. Maar dat lag niet aan mij. Ik was niet opgevoed met de Golden Earring, terwijl mijn vader nota bene bij de bandleden om de hoek woonde. Maar met Burning stuntman hadden ze opeens mijn aandacht. En dat kwam door de clip.

Wauw! Opeens stond de band op mijn netvlies. Maar dat was wel een beetje te laat. Want kort na Burning stuntman hadden ze nog één bescheiden hitje en daarná zou het voorlopig even gedaan zijn. Dus waren ze ook weer even zo snel van mijn radar verdwenen.

Pas jaren later zou ik pas écht doorkrijgen wat voor ongelooflijke staat van dienst ze hebben. Want in bijna geen popquiz die wij organiseerden, ontbrak de band uiteindelijk. Enerzijds omdat dat zo leuk was voor de moeder van collega redactielid Niek. Want hij is er wél mee opgevoed. Maar vooral omdat er gewoon zóveel muziek is om uit te kiezen. Het is dan ook triest om te moeten constateren dat dát na zo’n 60 jaar ophoudt. Op advies van Niek sluiten we daarom af met een onvervalst stukje Kooymans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *